Javni univerziteti u Srpskoj nadu polažu u nove smjerove i stručan kadar

Miloš Vasiljević
Javni univerziteti u Srpskoj nadu polažu u nove smjerove i stručan kadar

BANjALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Kvalitetan kadar i novi smjerovi as su u rukavu javnih univerziteta u Srpskoj koji vjeruju da će u predstojećem upisnom roku upisati veći broj brucoša nego lani.

Vlada Srpske odobrila je upis 4.372 studenta u prvu godinu studija prvog ciklusa u akademskoj 2022/23. godini, nešto manje nego što su predložili javni univerziteti.

Prema odluci Vlade, na budžetu ima mjesta za 3.283 studenta, a 606 budućih studenata biće upisano na samofinansiranje.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na banjalučkom Univerzitetu Strain Posavljak za “Glas Srpske” kaže da je ova visokoškolska ustanova pravo mjesto za sve studente.

Naglašava da je njihov prijedlog bio da upišu 2.595 brucoša, dok je Vlada odobrila upis njih 2.470.

-  Kada se tih 125 manje indeksa rasporedi na 17 fakulteta umanjenje nije veliko - rekao je Posavljak.

On se nada da će i ove godine preći cifru od 2.000 brucoša, što je i njihov cilj.

- I pored smanjenog nataliteta i manjeg broja srednjoškolaca zahvaljujući dobroj organizaciji uspijevamo da pređemo tu cifru. Prosjek u posljednjih pet godina je 2.115 upisanih brucoša. Sada je mnogo događaja koji se pripremaju i već se realizuju u smislu promocije fakulteta u srednjim školama, a biće organizovani i Dani otvorenih vrata kada naši studenti dočekuju buduće kolege - rekao je Posavljak.

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je upis 1.693 studenta, što je za 266 manje nego što su predložili.

Dekan Filozofskog fakulteta u Palama Draga Mastilović ističe da su određeni smjerovi tradicionalno veoma popularni kod svršenih srednjoškolaca.

- Mi smo u postupku modernizacije i reforme studijskih programa, očekujemo da ćemo to do jeseni da završimo, a što se tiče ove akademske godine naša najveća očekivanja su da će i dalje najviše upisanih biti na smjerove Psihologija, Kineski i Engleski jezik i književnost, Politikologija i još neki studijski programi. Ovdje mogu studirati pod povoljnijim uslovima. Da li će doći do nekog povećanja u odnosu na prošlu godinu još ne znamo, ali mi bismo bili zadovoljni da upis ostane na onom nivou od prethodne godine - rekao je Mastilović.

Vlada je donijela odluku i o broju studenata koji se mogu upisati na dvije javne visoke škole, te je za Visoku medicinsku školu u Prijedoru odobren upis 165 studenata, dok Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju može upisati ukupno 44 studenta. Odlukom je odobren upis za 1.962 studenta u prvu godinu studija drugog ciklusa.

Najpopularniji

Na oba javna univerziteta u Srpskoj već tradicionalno vlada veliko interesovanje za Medicinski fakultet.

- Uvijek je velika zainteresovanost za Medicinski fakultet, a zatim slijedi Fakultet bezbjednosnih nauka. Vidjećemo kakva će biti ova akademska godina. Tu su definitivno popularni i tehnički fakulteti, prevashodno Elektrotehnički fakultet, ali recimo i smjer Psihologija na Filozofskom fakultetu uvijek ima više kandidata nego mjesta - rekao je Strain Posavljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana