Javni poziv za bespovratna sredstva u okviru projekta "EU za poljoprivredu"

Srna
Foto: ilustracija

SARAJEVO - U okviru projekta "EU za poljoprivredu" /EU4AGRI/ otvoren je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

U saopštenju se navodi da će ovim javnim pozivom, koji je otvoren do 7. juna, EU podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te obezbjeđivanje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Iz UNDP-a navode da je u Ljubinju smještena firma "Farmavit" u kojoj nastaju jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka uzgojenog na sunčanim hercegovačkim poljima, kao i da su svoje pionirske korake započeli prije tri godine, da bi danas postali apsolutni lideri u proizvodnji bijelog luka u BiH, ali i šire.

Zaposleni u ovoj firmi Stefan Šalvarica, koji je trenutno najodgovorniji za proces proizvodnje bijelog luka, rekao je da je ovaj kraj bio poznat po uzgoju duvana, a danas se tu više uzgaja bijeli luk za kojeg su neka istraživanja pokazala da je jedan od najkvalitetnijih na svijetu. Prema njegovim riječima, firma je, kroz podršku ovog projekta, uspjela poboljšati uslove rada i produktivnost, smanjiti troškove i ponuditi kupcima jedinstvene proizvode, tako da je podignuta količina otkupa za 10 tona godišnje.

U saopštenju je navedeno da je projektom finansiranim sredstvima EU ova firma riješila veliki problem izvora toplotne energije, kao i problem vodene pare koja se stvarala u procesu termičke obrade luka i tako otežavala rad u proizvodnji.

"Ventilacijom i klimatizacijom objekta sada se za par minuta riješimo pare. Takođe, ranije se veliki dio posla obavljao ručno, a sada uz pomoć novih mašina su unaprijeđeni i ubrzani procesi punjenja, etiketiranja i zatvaranja tegli", pojašnjava Šalvarica.

Ova firma ima vlastite plantaže na kojima uzgaja bijeli luk, ali određenu količinu otkupljuje od svojih kooperanata sa područja Hercegovine.

"Proizvodimo pastu od bijelog luka i različite marinade koje se sastoje od domaćeg bijelog luka potopljenog u začine, maslinovo i suncokretovo ulje. Uz to, zahvaljujući projektu sada proizvodimo i crni luk koji nastaje procesom fermentacije svježeg bijelog luka, takozvani /black garlic/", rekao je on.

Firma "Farmavit" jer kroz projekat podržana u iznosu od 150.000 KM, dok je vrijednost ukupne investicija bila 300.000 KM. Više informacija o javnom pozivu nalazi se na veb stranici www.eu4agri.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana