Javne nabavke i zapošljavanje mimo zakona, zamjerke na rad TORS-a

Anita Janković Rečević
Javne nabavke i zapošljavanje mimo zakona, zamjerke na rad TORS-a

BANjALUKA - Zapošljavanje radnika i sprovođenje javnih nabavki mimo propisa, ali i nebriga o preciznom utrošku svake marke iz budžeta primorali su revizore da Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) daju mišljenje s rezervom za rad u prošloj godini.

Revizori su utvrdili da menadžment TORS-a popis imovine i obaveza sa stanjem na dan 31. decembar 2023. godine nije izvršio onako kako treba jer nije popisan dio imovine u vlasništvu i tuđa imovina, a nisu sačinjene ni posebne popisne liste za imovinu za koju nije bilo moguće utvrditi vrijednost na dan popisa.

Revizori su iznijeli zamjerku i na službena putovanja u inostranstvo bez odluka, kao i na to što putni nalozi ne sadrže vrijeme prelaska granice BiH u oba pravca.

Takođe, TORS nije uspostavio ni evidenciju o korišćenju službenih vozila na propisanim putnim nalozima, nije propisan normativ potrošnje goriva po vozilu i nije kontrolisan utrošak goriva i troškovi tekućeg održavanja po pojedinom vozilu.

Internim aktima nisu utvrđeni uslovi i način korišćenja mobilnih telefona u službene svrhe, navedeno je u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

TORS, prema ocjeni revizora, ni blagajničko poslovanje nije vršio u skladu sa predviđenim uredbama jer su isplate dnevnica i drugih troškova službenih putovanja u zemlji i inostranstvu vršene u gotovini.

Nadalje, u Pravilniku o platama i naknadama zaposlenih u TORS-u nije izvršeno usklađivanje koeficijenata složenosti poslova i pravo na naknade po osnovu ogreva i zimnice kako je predviđeno Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama Srpske. 

Revizori su konstatovali i kršenje Zakona o radu zbog zaključenog ugovora o djelu za poslove koji predstavljaju osnovnu djelatnost.

- U toku 2023. godine sa jednim izvršiocem je zaključen ugovor o djelu za poslove grafičkog dizajna i pripreme za štampu za potrebe brendiranja promotivnog štanda na sajamskim nastupima u zemlji i inostranstvu, što nije u skladu sa članom 205. Zakona o radu, jer su navedeni poslovi sistematizovani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji TORS-a. Takođe, sa jednim izvršiocem je zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme i to od decembra 2022. do 31. januara 2024. godine na radno mjesto viši stručni saradnik za pravne poslove u trajanju od po dva mjeseca, što nije u skladu sa zakonom jer je navedeno radno mjesto sistematizovano - navodi se u dokumentu. 

Revizori su utvrdili i da za nabavku robe i usluga u ukupnom iznosu od 18.377 KM, koje se odnose na usluge servisa mobilnih telefona, računarske opreme, poklon paketa za potrebe reprezentacije, tekuće održavanje službenih vozila, usluge zakupa motornih vozila, usluge štampanja, grafičke obrade, kopiranja, uvezivanja, zakupa prostora za proslavu dana Nove godine, nabavke robe široke potrošnje, prehrambenih proizvoda, vode i kafe iz aparata, nisu sprovedeni postupci javnih nabavki, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Takođe, za sprovedene postupke javnih nabavki u 2023. godini nije vršena prethodna provjera tržišta i o navedenom nije sačinjena pisana zabilješka, kako je predviđeno zakonom.

Od vozača do kurira

Revizori su naveli i da je ugovor o radu na određeno vrijeme zaključen sa još jednim  zaposlenim u trajanju od po tri mjeseca na radno mjesto vozača zbog zamjene odsutnog radnika u drugoj polovini 2022. godine. Sa istim radnikom zbog povećanog obima posla sklopljen je ugovor u trajanju od po mjesec počevši od februara 2023. do kraja januara ove godine, da bi od aprila dobio ugovor na neodređeno i to za radno mjesto kurira-higijeničara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana