Jasmila Žbanić kritikovala gradonačelnicu Sarajeva

GS
Jasmila Žbanić kritikovala gradonačelnicu Sarajeva

Rediteljka Jasmila Žbanić danas je ponovo prozvala vlast i gradonačelnicu Benjaminu Karić zbog izostanka reakcije na femicid koji se nedavno dogodio u Sarajevu.

Nakon što je prije nekoliko dana objavljena vijest o Nermine Krajine, čiji je suprug zajedno s majkom danima mučio i potom ubio u stanu, rediteljka Žbanić je odlučila reagovati i putem Instagram storija uputiti kritiku vlasti i gradonačelnici Karić.

- Vlast nije proglasila Dan žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, ni za Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece. Ni za Milevu Andrić, ni za Amru Kahrimanović, ni za Belmu Baluković... Otkako je gradonačelnica Sarajeva napravila isprazan performans na SFF-u, a Vlada Federacije donijela populističku odluku o Danu žalosti (jer Festival je!), nije se promijenio nijedan zakon koji štiti žene, napisala je Žbanić.

Poznata rediteljka je istakla kako se mrtve žene koriste za sticanje političkih poena kada i kako kojoj vlasti to odgovara.

- Protesti i dani žalosti su tu samo kada mogu biti dio spektakla. Čemu žaliti kad se ne mogu pokupiti lajkovi? Mrtve žene se koriste za sticanje političkih poena kada i kako ovoj vlasti odgovara. Nikakve suštinske promjene se nisu desile od ubistva Nizame Hećimović. Nema zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama (koje godinama traži civilno društvo). Nema krivičnog zakona o femicidu. Ubice nastavljaju dalje jer mogu, poručila je Žbanić.

Kliks.ba podsjeća, Žbanić je slične poruke poslala i u februaru ove godine, kada se gradonačelnica Karić bavila organizacijom obilježavanja 40 godina od ZOI.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana