Janjić: U Božić utkane najviše duhovne vrijednosti

Tanjug
Foto: tanjug

BEOGRAD - Narod u Srbiji instiktivno osjeća da je Božić praznik radosti i novog početka, ističe kulturolog Jovan Janjić, ali smatra da se u novije vrijeme proslavlja "površno, kroz običaje i bez zadiranja u suštinu".

Janjić za Tanjug kaže da su u Božić utkane najviše duhovne vrijednosti, a da način na koji ga vjernici proslavljaju pokazuje njihovo duhovno stanje, čemu teže i koje vrijednosti slijede.

"Čovjek koji istinski slavi Božić pokazuje da poštuje tvorca svoga, vrijednosti na kojima je ovaj narod stasao, i na kojima svijet postoji. To je u Božiću sve utkano", ističe on.

Dodaje da nije sporno poštovati običaje i tradiciju kojih ni jedan pravnoslavni praznik nema koliko Božić, i zbog toga se, objašnjava on, kaže da je to najradosniji praznik.

"U redu je, slavimo mi običajno, pokazujemo poštovanje tradicije, ali, trebalo bi težiti da zadremo u suštinu ovog praznika. Tako ćemo zadrti i u suštinu našeg duhovnog bića i pokazati ko smo, šta smo i čemu težimo", navodi on.

Simbolika dešavanja oko Božića, kaže Janjić, podsjeća na ključni događaj u istoriji civilizacije kada se rodio sin božiji Isus Hrist.

"Badnjak predstavlja samog Hrista. Zalaganje badnjaka podseća na ono simbolično zagrevaje pećine u kojoj se rodio bogomladenac", objašnjava Janjić.

On dodaje da prva osoba koja na Božićnje jutro dođe u dom, tzv. položajnik, takođe simbolizuje blisku osobu "u kojoj vidimo Hrista".

"Ako u svakom čoveku vidimo Hrista, to da je on od Boga poslat i da je sazdan po liku Božijem, onda ćemo se sa više pažnje odnositi prema svakom čoveku, biti mu od pomoći i tad ćemo se mirbožiti", kaže Janjić.

Običaji se među pravoslavnim narodima razlikuju, navodi on, pa čak i na našim prostorima, ali je prava suština u slavljenju Spasitelja.

"Od ovog praznika trebalo bi da učinimo da se iznova rađamo, ne samo da slavimo taj događaj od pre 2021. godine kada se Hristos rodio, nego da iznova doživljavamo taj dan kao duhovnu radost, ali istovremeno da se mi rađamo, da rađamo dobro u sebi", zaključio je on.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana