Janjić: Nekada su "i rob i Cezar" imali pravo na grob

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Kulturolog iz Beograda Jovan Janjić rekao je Srni da skrnavljenje i uništavanje pravoslavnih nadgrobnih spomenika i grobalja na Kosovu i Metohiji, ali i u Federaciji BiH predstavlja svojevrsno ovovremeno civilizacijsko nasilje i brisanje istorijskih i etničkih tragova Srba koji su tu vijekovima živjeli.

Prema njegovim riječima, riječ je o brisanju istorijskih i etničkih tragova naroda koji je tu vijekovima živio i čije su teritorije danas zaposjeli neki drugi, gradeći svoju državnost i identitet.

Janjić je podsjetio da je grob sveto mjesto vijekovima i da je to bio i u mnogobožačkoj, rimskoj državi, gdje su "i rob i Cezar" imali pravo na grob za koji je bilo obaveza da ga svi poštuju.

On je dodao da, pogotovo poslije toliko vijekova hrišćanstva, ne samo hrišćanstvo nego i sve vjere imaju pijetet prema onima koji su se upokojili.

Janjić je naveo da je ovdje riječ o brisanju istorijskih tragova jednog naroda, u ovom slučaju najmnogobrojnijeg na Balkanskom poluostrvu na čijim etničkim prostorima su nastale neke nove države.

"Sada pokušavaju da od baštine tog naroda stvore svoje identitete pošto nemaju svoj ili ga nemaju u meri u kojoj bi želeli, pa se onda poteže za krađom kulturnog blaga srpskog naroda", rekao je on.

Istovremeno se, ukazao je Janjić, ukoliko to nije moguće, ide na uništavanje kulturnog nasljeđa i brisanja istorijskih tragova, a grobovi su svakako istorijski tragovi.

Prema njegovim riječima, ti koji to čine, računaju i misle da će, ukoliko zbrišu tragove, unište groblje i nadgrobne spomenike, uništiti tragove o vjekovnom postojanju naroda na tom području.

Janjić je za Srnu podsjetio na slučajeve na Kosovu i Metohiji gdje su neke crkve porušili Albanci, odnijeli šut sa tog mjesta, izravnali ga i napravili park, kao na primjer u Đakovici, gdje su na mjestu crkve podigli spomenik za albansku Oslobodilačku vojsku Kosova /OVK/.

"To je simboličan gest da pokažu da tu nema nikakvih tragova nekadašnje srpske svetinje, bogomolje, gdje su se Srbi molili. Jer, ako postoji bogomolja, to znači da su tu Srbi živeli i, ako postoji groblje, onda znači da su tu Srbi živeli", naveo je Janjić, koji je univerzitetski profesor i biograf blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

U Federaciji BiH do sada je oštećeno ili oskrnavljeno oko 1.000 pravoslavnih grobalja, a ostanu nedirnuta samo malobrojna stara pravoslavna počivališta koja su udaljena i na izolovanim mjestima, rekao je nedavno Srni predsjednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Radanović je naveo da je skrnavljenje grobalja u Hrvatskoj, takođe, svakodnevna pojava, samo što vijesti o tome ne dolaze do medija.

Bagerom je prošle sedmice zaorano pravoslavno groblje na crkvenom zemljištu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, staro više stotina godina, koje se nalazi u neposrednoj blizini Crkve Svetog Dimitrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana