Janjić na višednevnom samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu

G.S.
Janjić na višednevnom samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu

BANjALUKA - Zamjenik ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Ognjen Janjić, prisustvuje višednevnom samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu.

Janjić je u srijedu prisustvovao sastanku na temu „Otporni lanci opskrbe: priprema i oporavak od poremećaja u transportnim sistemima", na kojem se razovaralo o naučenim lekcijama tokom krize pandemije Kovid-19, uvođenja digitalizacije u sektor transporta, izazovima privlačenja mladih u sektoru transporta kao i o drugim bitnim temama.

Zamjenik ministra Janjić prisustvovao je ministarskom okruglom stolu gdje se, između ostalog, razgovaralo o pristupanju novih članica ITF-u, razvoja i utvrđivanja multilateralnih kvota CEMT dozvola.

Tokom svog izlaganja, zamjenik Janjić je istakao nedovoljan broj dozvola za prevoz tereta sa kojim je suočena Bosna i Hercegovina, što predstavlja  izazov za naše prevoznike i otežavajuću okolnost za protok robe.

U tom pogledu je iskazao spremnost da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama i dijalogu sa svim relevantnim faktorima kako bi se uspostavila harmonizacija i stvorili preduslovi za povećanje bazne kvote dozvola.

Ustupanje viška CEMT dozvola sa kojima raspolazu zemlje EU, zemljama u potrebi,  bi dodatno podstaklo trgovinu i ojačalo regionalnu ekonomsku integraciju, te je u tom pogledu naša delegacija  zamolila da se razmotri i ovakva opcija.

Osim zvaničnih multilateralnih sastanaka, delegacija Bosne i Hercegovine održala je niz sastanaka sa predstavnicima delegacija drugih zemalja gdje se razgovaralo o temama bitnim za sektor transporta naše države. Posebno se ističe sastanak sa državnim sekretarom Hrvatske Alenom Gospočićem, koji je dao punu podršku svim inicijativama naše delegacije i izrazio spremnost podrške Hrvatske u budućim naporima BiH na putu ka članstvu u EU, navedeno je u saopšrenju za medije Zamjenika ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana