Jahorina i Hercegovina izbor većine škola

Miloš Vasiljević
Jahorina i Hercegovina izbor većine škola

BANjALUKA - Osnovcima i srednjoškolcima koji će ponovo na ekskurziju nakon dvije godine pauze dostupne su destinacije u Srpskoj i Srbiji, a gdje će se učenici odmarati biće poznato narednih dana, nakon sastanka predstavnika škola sa roditeljima.

I dok pojedini smatraju da su u Srpskoj već dosta toga obišli i vidjeli te da bi đaci trebalo da idu u Srbiju, drugi smatraju da u godini krize ipak treba ostati u domaćim destinacijama.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je, na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo, dalo saglasnost da škole mogu da počnu sa organizacijom matura, škola u prirodi, izleta, ali i ekskurzija.

- Osnovne škole ekskurzije mogu realizovati na području Srpske, FBiH i Srbije. Izleti i škola u prirodi realizuju se na području Srpske i FBiH - naveli su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U školama kažu da su đaci najveće interesovanje pokazali za Trebinje i sunčanu Hercegovinu, Višegrad te olimpijsku ljepoticu Jahorinu. Ipak, ima i onih koji kažu da djeca, a pogotovo srednjoškolci, koji su uskraćeni za ekskurzije u inostranstvu, treba da otputuju bar u Srbiju.

Osnovci bi, prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslava Popržena ekskurziju trebalo da provedu u Srpskoj, prvenstveno na jugu, obilazeći manastire i znamenitosti Hercegovine.

- Sproveli smo proceduru i dobili saglasnost za izvođenje ekskurzije i taj program smo ponudili roditeljima. Ključna stvar je pravilnik kojeg se striktno moramo pridržavati. Stalno komuniciramo sa roditeljima i neki su izrazili želju da djeca putuju u Srbiju, ali s obzirom na okolnosti, destinacije u Srpskoj su najbolje rješenje - rekao je Popržen.

Sa druge strane predsjednik Aktiva osnovnih škola za područje opština Srbac, Laktaši, Prnjavor i grada Gradiška Radoslav Savanović, koji je i direktor OŠ “Desanka Maksimović” u Trnu, kaže da je njihov prijedlog da djeca idu u Srbiju, da posjete između ostalih Beograd, Novi Sad, Kragujevac te druge važne znamenitosti.

- Ako sve bude kako treba, ekskurzije bi trebalo da budu krajem maja. Postoje propisi kojih se striktno moramo pridržavati, a naša preporuka biće Srbija - rekao je Savanović. On dodaje da će u razgovoru sa roditeljima vidjeti koja su najbolja rješenja.

- Većina škola u aktivu je za to da idemo u Srbiju, jer su djeca sva značajnija mjesta u Srpskoj već obišla kroz izlete i školu u prirodi. Ako roditelji budu za to, Srbija će biti naša opcija - jasan je Savanović, jer bi, prema njegovim riječima, na domaćem terenu samo Jahorina, Višegrad i Trebinje mogli da zadovolje kriterijume smještajnih kapaciteta.

Mišljenja su podijeljena i kod srednjoškolaca, koji još nisu odlučili da li će na ekskurziju ili će to svesti samo na izlet.

Direktor Aktiva srednjih škola za Semberiju Duško Đurić naglašava da su najbliži tome da jedna destinacija bude jug Srpske, dok ima i opcija da to bude u formi jednodnevnog izleta.

- Određeni broj učenika priželjkuje ekskurziju u Trebinje, dok se dio đaka izjasnio za izlet. Generalno je manja zainteresovanost za ekskurzije nakon svega sa koronom, a manje je interesovanje i za maturske večeri. Roditelji koji prate potrebe i želje svoje djece do sada su imali priliku da ekskurziju plaćaju u ratama, a sada bi to vjerovatno morali da uplate odjednom, jer se sve dešava pet do 12 - naglasio je Đurić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić naglasio je se taj aktiv dogovorio da četvrti razredi idu na jednodnevni izlet krajem aprila, dok će treći razredi ići na ekskurziju u septembru, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

Zvanične informacije o ekskurzijama još nema ni u hercegovačkim školama. Predsjednik Aktiva osnovnih škola sa juga Srpske Milorad Nadaždi kazao je da su podijeljena mišljenja đaka i da je za sada sve ostalo samo na razgovorima.

Roditelji

Predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” Trebinje Maja Glušac kaže da su roditelji pozdravili činjenicu da su ekskurzije konačno odobrene te da je manje važno da li će to biti Srpska ili Srbija.

- Bitno je da se djeca druže, socijalizuju i odmore. Lično smatram da je ljepše da budu u Srpskoj, da dobro upoznaju svoju zemlju prije nego što krenu na putovanja po Evropi - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana