Jačanje saradnje javnih univerziteta iz Srpske i Japana

Milijana Latinović
Jačanje saradnje javnih univerziteta iz Srpske i Japana

TOKIO, ISTOČNO SARAJEVO - Univerzitet u Istočnom Sarajevu i prestižni Šinšu univerzitet iz Japana, koji se ubraja u 1.000 najboljih na svijetu potpisali su sporazum o saradnji na period od pet godina posredstvom Ambasade BiH u Japanu.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo rektora Soičira Nakamure i ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, prorektora i profesora, organizovana je u četvrtak na japanskom univerzitetu u prefekturi Nagano.

Berjan je za "Glas Srpske" rekao da se sporazumom, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa. On je podsjetio da je pitpisivanju sporazuma prethodila njegova posjeta japanskom univerzitetu prošle godine.

- U međuvremenu je usaglašavan konačan tekst sporazuma sa posebnim fokusom na saradnju između medicinskih i poljoprivrednih fakulteta dva univerziteta – istakao je Berjan.

On je nakon ceremonije rektoru japanskog univerziteta u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milana Kulića uručio prigodan poklon sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske.

Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa, osnovana davne 1949. godine, nekoliko godiina zaredom proglašena je najboljim ekološkim japanskim univerzitetom a prema svjetskoj listi „UI GreenMetric World University Rankings 2020" ekoloških univerziteta, Šinšu univerzitet zauzima 38. poziciju. 

Ovim sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, obzirom da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjoj Luci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim japanskim univerzitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana