Jača sprega škola i privrednika

Goran Janjić
Jača sprega škola i privrednika

ISTOČNO SARAJEVO - Cilj formiranja Regionalnog savjeta za obrazovanje jeste usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada te promjena upisne politike u srednjim školama sarajevsko-romanijske regije.

Savjet je formiran u Istočnom Sarajevu a sastanku su, osim predstavnika šest opština grada Istočno Sarajevo, prisustvovali i predstavnici opština Rudo, Foča, Han Pijesak, Kalinovik, Rogatica i Čajniče, direktori srednjih škola sa ovog područja, kao i predstavnici Zavoda za zapošljavanje RS.

- Ono što je evidentno jeste to da na tržištu rada trebamo napraviti spregu između onoga što treba poslodavcima i obrazovnih profila koji izlaze iz srednjih škola - rekao je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman.

On je dodao i da je ovo jedan od puteva za dualno obrazovanje.

- Postupak usklađivanja potreba tržišta rada i obrazovnih profila u Srpskoj pokrenut je 2019. godine. Trenutno je 106 zanimanja označeno kao potrebna poslodavcima i već se formiraju nastavni planovi te se obučavaju kadrovi u srednjim školama - istakao je Koroman.

U godini kada je započeo ovaj proces 80 poslodavaca je učestvovalo u obuci i praktičnoj nastavi za učenike srednjih škola, dok je prethodne godine bilo oko 1.000 poslodavaca te 3.600 učenika koji su bili dio prakse u njihovim srednjim školama.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije i direktorka srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” Branka Kovačević rekla je da je osnivanje savjeta pozitivan korak.

- To tijelo koordinisaće rad svih aktera i promovisati upisnu politiku, te raditi na uspostavljanju bolje saradnje i odnosa između srednjih škola, Zavoda za zapošljavanje i poslodavaca - rekla je Kovačevićeva.

Ona je istakla da je prethodne godine srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” uveo novo zanimanje - carinski tehničar, te da je većina škola na nivou grada uvela zanimanje tehničar informacionih tehnologija.

- Veliko interesovanje je za to zanimanje, a učenici po završetku školovanja mogu naći zaposlenje ili nastaviti dalje školovanje - dodala je ona.

Sastav

Na konstitutivnom sastanku za predsjednika ovog regionalnog savjeta za obrazovanje izabrana je Ljiljana Lizdek, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Istočno Sarajevo. Za potpredsjednike su izabrani Krsto Ivanović iz Foče i Branka Kovačević iz Istočnog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana