Izvoz jaja veći, a zarada tanja

Danijela Bajić
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Na strana tržišta iz BiH za devet mjeseci ove godine izvezeno je više jaja nego lani, ali domaći peradari tvrde da su, uprkos tome, ostvarili tanju zaradu zbog niske cijene, koja ni blizu ne može pokriti troškove proizvodnje.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja devetog mjeseca domaći živinari su izvezli 1,7 miliona kilograma jaja u vrijednosti od 7,1 milion KM. Godinu ranije u istom periodu na strano tržište BiH je plasirala 1,42 miliona kilograma jaja, čija je vrijednost bila 7,44 miliona KM. 

Najviše jaja sa farmi BiH u proteklim mjesecima završilo je na rafovima marketa u Srbiji, zatim Italiji te Crnoj Gori i Hrvatskoj. 

Predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić rekao je za “Glas Srpske” da je ova godina dobra samo sa aspekta krajnjih potrošača.

- Svjedočimo ozbiljnom padu cijena konzumnih jaja, kako na domaćem, tako i stranom tržištu. Količina izvezenih jaja na okolna tržišta je veća, ali su manji finansijski efekti, jer su izlazne cijene znatno niže u odnosu na prethodne dvije godine - objasnio je Miličić, dodajući da se cijena formira na bazi regionalnih prilika. 

Stabilizaciju proizvodnje u sektoru živinarstva očekuju u narednim mjesecima, jer, kako kaže, cijena jaja i na okolnim tržištima raste. 

- Peradari u BiH mogu da proizvedu dovoljne količine jaja, da bi podmirili potrebe domaćeg stanovništva, pogotovu tokom ljeta, kada se znatne količine ovog proizvode uvoze i iz Srbije. Srećna je okolnost da dio proizvedenih jaja B klase možemo izvesti fabrikama u inostranstvu koje se bave preradom, kroz šta je relativno očuvana stabilnost domaćeg tržišta - rekao je Miličić.

S obzirom na to da je najavljeno poskupljenje stočne hrane, realno je očekivati, istakao je Miličić, i skok cijene jaja na domaćem tržištu, koja se trenutno kreće od 0,15 do 0,18 KM po komadu. 

Prema njegovim riječima, domaći proizvođači konzumnih jaja A klase, koji privode kraju sve što je neophodno za izvoz, s nestrpljenjem čekaju zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, jer bi im to omogućilo proširenje proizvodnje, kao i zapošljavanje većeg broja radnika.

- U planu je još jedan sastanak, na kojem bi entitetska resorna ministarstva i veterinarske službe kompletirali sve neophodne i tražene podatke. Računamo da bi sa 15. novembrom sve traženo trebalo da bude poslato, što nam daje za pravo da se nadamo da bismo u sljedećoj godini možda imali odobrenje da konačno i konzumno jaje A kategorije pustimo na evropsko tržište - istakao je Miličić. 

Vlasnik firme “Koka produkt” iz Ljubinja Dušan Koljibabić kaže da BiH čuva stranu proizvodnju, dok domaću nipodaštava. 

- U kolapsu smo. Doživljavamo da neko dotjera jaja na naše tržište jeftinije nego domaće. To me natjeralo da ove godine smanjim proizvodnju i do 30 odsto - istakao je Koljibabić.

Zamjenik direktora firme “Rakić komerc” iz Batkovića kod Bijeljine, koja se bavi proizvodnjom i prodajom konzumnih jaja Jovan Rakić kazao je da su primorani na niske cijene jaja, uprkos rastu troškova.

- Domaće tržište je dosta pritisnuto uvozom jaja, prvenstveno iz Srbije, čiji farmeri konstantno povećavaju svoje kapacitete pa sav višak prebacuju nama - rekao je Rakić.

PILETINA

Predrag Miličić je istakao da je potražnja za pilećim mesom ove godine, za razliku od prethodnih, bila izraženija, zbog skupe junetine i nestašice svinjetine. 

- Proizvođači pilećeg mesa ove godine su imali srećnu okolnost da su mogli da plasiraju veće količine na domaćem tržištu i to po relativno stabilnim i dobrim cijenama - kazao je Miličić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana