Iznenađujuće istine o tinejdžerima: Kako ih zaštititi prije nego bude prekasno!

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Iznenađujuće istine o tinejdžerima: Kako ih zaštititi prije nego bude prekasno!

Tinejdžeri su prirodno skloni istraživanju novih iskustava i pomjeranju granica. To je normalan dio njihovog razvoja, ali ponekad može dovesti do ponašanja koja mogu ugroziti njihovu sigurnost, kao i sigurnost drugih.

Kao roditelj, može biti izazovno pronaći balans između omogućavanja tinejdžerima da se razvijaju i istovremeno ih zaštititi od potencijalnih opasnosti.

Zašto su tinejdžeri skloni rizičnom ponašanju?

Tinejdžeri su biološki programirani da traže uzbuđenja. Njihov mozak je posebno osjetljiv na nagrade koje dolaze iz uzbudljivih iskustava, zbog čega su skloniji riziku nego djeca ili odrasli. Potraga za nezavisnošću može ih dovesti do toga da prkose pravilima i ograničenjima koja postavljaju odrasli. Iako to može frustrirati roditelje, važno je razumjeti da je ovakvo ponašanje često znak zdravog razvoja. Međutim, rizično ponašanje može biti pojačano kod tinejdžera koji se bore s emocionalnim problemima ili su pod velikim stresom. Tinejdžeri koji se osjećaju izolovano ili pod pritiskom češće će se upuštati u opasne situacije kako bi se nosili s tim osjećanjima.

Kako tinejdžeri razmišljaju o riziku?

Tinejdžeri donose odluke o riziku u zavisnosti od okruženja u kojem se nalaze. Kada su u društvu odraslih ili u situacijama koje nisu emocionalno napete, često razmišljaju pažljivije o mogućim posljedicama. Međutim, kada su s prijateljima ili u emocionalno nabijenim situacijama, skloni su impulzivnim odlukama. Takođe, vrste rizika koje tinejdžeri preuzimaju često zavise od normi u njihovom okruženju i od toga koliko su pod nadzorom. Dječaci su generalno skloniji rizičnom ponašanju nego djevojčice, ali kontekst u kojem se nalaze igra ključnu ulogu u oblikovanju njihovih odluka.

Kako roditelji mogu pomoći tinejdžerima da ostanu sigurni?

Prvo i najvažnije, roditelji treba da obezbijede razuman nivo nadzora. Istraživanja pokazuju da nadzor može smanjiti vjerovatnoću opasnog rizičnog ponašanja kod tinejdžera. Ali nadzor ne znači samo fizičko prisustvo – važnije je biti dostupan kao partner u sigurnosti vašeg tinejdžera. Postavite visoka očekivanja u vezi s ponašanjem vašeg tinejdžera, ali fokusirajte ta očekivanja na sigurnost. Razgovarajte o tome kako mogu donositi sigurne odluke kada vi niste u blizini i ohrabrite ih da se osjećaju prijatno tražeći vašu pomoć kada im je potrebna.

Jedna od najvažnijih poruka koju možete poslati svom tinejdžeru je: "Ako se ikada nađeš u situaciji u kojoj se osjećaš nesigurno, želimo da nam se obratiš za pomoć. Obećavamo da te nećemo kazniti zato što si potražio/la našu pomoć." Ova poruka može značiti sve u trenutku kada je vašem djetetu potrebna podrška.

Kada treba da se zabrinete zbog rizičnog ponašanja?

Rizično ponašanje postaje zabrinjavajuće kada tinejdžeri preuzimaju rizike koji mogu imati trajne posljedice, poput eksperimentisanja s drogama, alkoholom, nezaštićenim seksualnim odnosima ili nepromišljenim fizičkim ponašanjem. Ako vaš tinejdžer ne uči iz svojih grešaka i nastavlja s opasnim ponašanjem, to je znak da je vrijeme za zabrinutost.

Šta učiniti ako ste zabrinuti za svog tinejdžera?

Ako ste zabrinuti zbog rizičnog ponašanja vašeg tinejdžera, otvoreno razgovarajte s njim o svojim brigama. Možete reći nešto poput: "Moraš biti siguran/na. Ako ne možeš da se pobrineš za svoju sigurnost, postaje moja odgovornost da te zaštitim, što može značiti manje slobode." Jasno im stavite do znanja da je vaš cilj njihova sigurnost, a ne kazna. Ako vaši napori da ih zaštitite ne daju rezultate, možda je vrijeme da potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Tinejdžeri koji se upuštaju u visoko rizična ponašanja, poput prekomjerne upotrebe supstanci, samopovređivanja ili nasilja, mogu imati koristi od stručne podrške. Podrška tinejdžerima tokom faze kada istražuju nove granice može biti izazovna, ali uz pravilan pristup, možete im pomoći da ostanu sigurni dok se razvijaju u zrele i odgovorne osobe. Postavljanjem jasnih očekivanja, otvorenom komunikacijom i pružanjem podrške, možete izgraditi povjerenje koje će vašem tinejdžeru pomoći da donosi bolje odluke.

Srdačno, mr sci dr med Aleksandar Pejić, psihijatar i otac dva tinejdžera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana