Izmijenjen Kodeks za štampu i onlajn medije

Goran Janjić
Izmijenjen Kodeks za štampu i onlajn medije

PALE - Na Palama je danas predstavljena nova verzija Kodeksa za štampu i onlajn medije. Prema riječima profesora Lejle Turčilo koja je bila dio ekspretskog tima koji je radio na izmjeni Kodeksa, nova verzija pomoći će i medijima i publici.

-Ozbiljnim radom načinjena je izmjena Kodeksa i sigurni smo da će on na određen način pomoći objema stranama da u međusobnom posredovanju imamo kvalitetnije medijske sadržaje - rekla je prof. Turčilo.

Ona je rekla da se svi mediji ne mogu kontrolisati, prije svega misleći na one koji se javljaju u onlajn prostoru i koji nemaju vidljiv impressum.

- Neki od njih zbilja imaju izvrsnu saradnju i sa žalbenom komisijom, reaguju dobro i na medijaciju i na odluke žalbene komisije i to nam je najvažnije.

Član žalbene komisije Savjeta za štampu profesor Vuk Vučetić rekao je da je ova komisija u protekloj godini zaprimila više od 1000 žalbi građana po različim osnovama.

- Ono što je pohvalno jeste da se preko 700 žalbi riješilo samoregulacijom, dakle ili objavljivanjem demantija ili komentara na koje su se građani žalili. Pored toga 40-ak žalbi je riješila žalbena komisija što je zapravo mali broj i ukazuje na razvoj svijesti o tome da se građani ipak žale na negativne sadržaje u medijima - rekao je Vučetić.

On je napomenuo da je posljednji Kodeks objavljen prije deset godina u kojima su se desile različite promjene u medijima, a najveća od njih je snažno proširenje digitalnih medija.

- Novi Kodeks predstavlja osvježenje, ali i omogućava svim korisnicima da lakše prepoznaju u kojim dijelovima se krše pravila profesije. Vjerujem da će on pomoći i žalbenoj komisiji ali i publici da lakše prepozna dijelove u kojima se krše pravila novinarskog rada-

Ideja savjeta za štampu nije da kažnjava nego da posreduje između građana i medija po principu da mediji sami razumiju da neprofesionalno djelovanje nije nešto što se isplati, zaključila je profesorica Turčilo.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana