Izložba posvećena Aleksi Šantiću

Srna
Izložba posvećena Aleksi Šantiću

ISTOČNO SARAJEVO - Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ predstavio je večeras u Istočnom Sarajevu izložbu radova polaznika škole ikonopisa pod nazivom „Kroz srce se glasak krade - u Šantićevom ogledalu“.

Izložba je organizovana povodom 100 godina od upokojenja srpskog pjesnika i akademika Alekse Šantića, uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Rukovodilac škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Goran Janićijević rekao je da je 100 godina od upokojenja Šantića bila inicijalna ideja koju su polaznici škole ikonopisa prihvatili i priredili ovu izložbu.

“Ovom izložbom željeli smo da skrenemo pažnju na blago naše kulture, te da se to prenese na mlađe generacije. Oni su pokazali da imaju autentičan odgovor na to, kroz svoje obrazovanje i interesovanje i tako pokazali lični odnos prema baštini i ostavštini Alekse Šantića”, naveo je Janićijević.

Prema njegovim riječima, to je izraženo kroz njihove slike koje predstavljaju impresiju na određeni tekst i temu koja se pojavljuje u nekoj Šantićevoj pjesmi.

On je istakao da izložba reflektuje, ne samo pojedinačni odnos kreativnih mladih ljudi prema Šantiću, već i generacijski aspekt razumijevanja tradicije.

“To je razlog što smo ovu izložbu predstavili večeras”, rekao je Janićijević i dodao da su radovi za ovu izložbu nastali kroz slobodne aktivnosti 22 autora slika, ikona, kaligrafskih tekstova sa Šantićevim pjesmama, kao i da će izložba trajati do neđelje, 4. februara.

Član škole ikonopisa Marko Tolj rekao je da je Šantić tkanjem riječi stvarao vlastiti svijet, a da je njegova poezija, poput tihe rapsodije, nosila šapat Neretve kroz ljubavne sonate i pjesme o prijateljstvu.

“Bio je pjesnik koji je oživljavao svakodnevicu. NJegov život bio je putovanje kroz nijanse emocija, gđe je ljubav prepletala prste sa melanholijom. U njegovim pjesmama svaki trenutak bio je kap u rijeci vremena, a svaka riječ pečat na listu života”, rekao je Tolj i dodao da je Šantić pjesnik ljubavi i nostalgičnih sjećanja.

On je naveo da je u Pravoslavnom centru za mlade šest godina i da je zahvaljujući tome njegov život promijenjen nabolje.

Gosti izložbe bili su muzički sastav “Spjev”, te članovi muzičke sekcije Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana