Izlile se dvije rijeke, poplavljen Sanski Most

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Obilne padavine izazvale su rast vodostaja rijeka u Unsko-sanskom kantonu i njihovo izlivanje na više mjesta, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

Najteže je u Sanskom Mostu, gdje je proglašena elementarna nepogoda nakon što su se, zbog obilnih padavina koje su padale tokom proteklih dana, izlile rijeke Bliha i Zdena, koje su poplavile brojna naselja kao i glavnu ulicu - Prijedorsku gdje je voda ušla u poslovne objekte.

Sirene za uzbunu oglasile su se tokom protekle noći nakon što je vodostaj rijeke Sane dostigao kritičnu tačku od 347 centimetara.

Mještani kažu da je reakcija nadležnih bila zakašnjela i strahuju da bi se mogla izliti iz korita s obzirom da kiša još uvijek pada, a hidrometeorološke službe najavljuju padavine i u narednim danima, piše Kliks.

-Najteža situacija je u mjestima Vrše, Naprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci napustili svoja korita i stigli do kuća i domaćinstava, a pojedina su i poplavljena. Trenutno je kritična situacija i u samom centru grada gdje je Zdena na pojedinim mjestima izlila iz korita, tako da se i Prijedorska ulica nalazi pod vodom. Dodatni problem stvaraju i podzeme vod - kažu iz Civilne zaštite.

U Bihaću je u posljednja 24 časa palo 97 litara kiše po metru kvadratnom, dok je mjesečni prosjek za ovaj grad 125 litara, podaci su meteo stanice u ovom gradu, prenosi Srna.

Vodostaj rijeke Une u centru Bihaća od juče je nadmašio kritičnu tačku od 100 centimetra i iznosi 144 centimetra, te i dalje ima tendenciju porasta.

Prema posljednjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, u Bihaću nema prijava izlijevanja rijeke Une, a vatrogasci su imali više intervencija ispumpavanja vode iz objekata i dvorišta.

U Bosanskom Petrovcu prijavljeno je nekoliko slučajeva plavljenja dvorišta i porodičnih kuća od oborinskih voda.

Na putnoj komunikaciji Bosanska Otoka-Bužim, u mjestima Baštra i Čava, došlo je do izlijevanja potoka na cestu, a poplavljeno je poljoprivredno zemljište u mjestu Kajtezi.

U opštini Bužim u mjestu Nanići rijeka Bužimnica poplavila je lokalni put, a poplavljeno je i poljoprivredno zemljište u mjestu Jusufovići.

Na području Cazina rijeka Korana i Mutnica izlile su se i poplavile pojloprivredno zemljište, a mst kod Čajinog potoka je zatvoren za saobraćaj zbog izlijevanja vode na kolovoz.

Rijeka Sanica izlila se na par mjesta na poljoprivredno zemljište u opštini Ključ, ali nema ugroženih objekata, a slično je i u opštini Velika Kladušnica, gdje je rijeka Kladušnica zaplavila na par mjesta priobalno zemljište.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana