Izabrani novi članovi ANURS

Srna
Izabrani novi članovi ANURS

Banjaluka - Skupština Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ izabrala je nove članove, odnosno redovne i dopisne članove van radnog sastava, dopisne članove u radnom sastavu i inostrane članove.

Za redovnog člana van radnog sastava izabran je istoričar Nikola Popović, a za dopisne članove van radnog sastava istoričar Dušan Berić, te književnici Radoslav Bratić i Miroslav Toholj, saopšteno je iz ANURS-a.


Ekonomista Rajko Tomaš, matematičari Esad Jakupović i Zoran Mitrović, kardiolog Duško Vulić i fizijatar Slavica Jandrić izabrani su za dopisne članove u radnom sastavu.

Za inostrane članove izabrani su ekonomista Nenad Vunjak, pravnik Radovan Vukadinović, istoričari Jelena Guskova, Predrag Puzović i Slavenko Terzić, sociolog Darko Tanasković, umjetnik Radovan Kragulj, fizičari Gilbert Fajl i Janis Tripanagnostopulos, te genetičar biljaka Dragan Škorić.

Od 47 prijavljenih kandidata u svim kategorijama, 40 je dobilo pozitivne referente, a u daljoj proceduri na odjeljenjima, nakon tajnog glasanja, 13 kandidata u radnom i izvan radnog sastava, te deset inostranih, predloženo je Skupštini na konačno odlučivanje.

Kompletna procedura izbora odvijala se prema konkursu i kriterijumima za izbor novih članova.

Izbor članova Akademije, prema Statutu, vrši se svake treće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana