Istorijska operacija u UKC RS: Aneurizma trbušne aorte nepoznata literaturi

SRNA
Istorijska operacija u UKC RS: Aneurizma trbušne aorte nepoznata literaturi

U Klinici za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske operisana je aneurizma trbušne aorte, koja još nije zabilježena u svjetskoj medicinskoj literaturi.

Pacijent iz Bolnice u Doboju je nakon dijagnostike upućen u Kliniku za vaskularnu hirurgiju UKC-a Srpske zbog mobilne promjene u trbušnoj šupljini gdje je uspješno operisan.

Specifičnost ove mobilne promjene je u tome da se nalazi između sredine i donjeg kvadranta stomaka.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je novinarima da je to još jedan dokaz da ova bolnica ozbiljno i vrijedno radi.

- Dokaz tome je da smo uradili operaciju koja se možda ne može raditi u veoma prestižnim centrima Evrope i svijeta. Radimo i dalje na unapređenju našeg zdravstvenog sistema, na edukaciji osoblja i nabavci najbolje opreme", rekao je Đajić.

On je čestitao saradnicima na ovom velikom uspjehu, te obećao i dalje veliku podršku svim zaposlenima na UKC-u i edukacije u najprestižnijim ustanovama Evrope i svijeta.

- Istovremeno ću se truditi da dovodim najbolje stručnjake iz Evrope i svijeta da uče naše ljekare i drugo zdravstveno osoblje", poručio je Đajić.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC-a Milanko Maksić rekao je da je kod pacijenta zabilježen kazus, tip aneurizme.

Maksić je naveo da je u vaskularnoj hirurgiji 30 godina i da nigdje u medicinskoj literaturi nema takozvana tubularna aorta, odnosno "cijev koja ima svoj slijepi završetak".

- Aneurizme se rade širom svijeta, milioni su urađeni, ali ovog tipa još niko nije objavio, rekao je Maksić, te dodao da je operacija trajala dva i po časa.

On je naveo da je ponosan na ustanovu u kojoj radi, kao i na kolege, ističući da su ovakve operacije rezultat timskog rada.

Operisani pacijent Milovan Božić /70/ iz Doboja zahvalio je kompletnom osoblju UKC-a Srpske, ali i ekipi ljekara u Doboju.

- Tok operacije je prošao dobro. Nisam imao nikakvih problema, osoblje je za desetku, rekao je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana