Istočno Sarajevo: Turnir u govornom pikadu okupio četrdesetak učesnika

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Udruženje slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo organizovalo je danas u ovom gradu promotivni turnir u govornom pikadu koji je okupio četrdesetak učesnika, u okviru projekta “Strelicama do svjetlosti i radosti”.

Sekretar ove organizacije Jovica Mijatović rekao je da turnir predstavlja jednu od završnih aktivnosti u implementaciji ovog projekta koji nije važan samo za Udruženje nego i za sve građane Istočnog Sarajeva.

On je pojasnio da se slijepa i slabovida lica, u okviru ovog projekta, druže i treniraju sa takmičarima bez invaliditeta i đecom, što je za slijepe i slabovide poseban benefit, jer je njihov cilj inkluzija i socijalizacija slijepih lica.

“Cilj je da slijepa lica budu uključena u sva savremena društvena zbivanja i tokove”, rekao je Mijatović novinarima.

Prema njegovim riječima, na današnjem takmičenju učestvovala su slijepa i slabovida lica iz svih šest gradskih opština, kao i učesnici iz Visokog i Kantona Sarajevo.

“Ovo je promocija pikado sporta za slijepe, tako da šira javnost bude upoznata sa ovim sportom koji je sada trend među slijepim licima u regionu, pa i kod nas”, naveo je Mijatović.

Mijatović je pojasnio da je pikado za slijepe ista igra kao i pikado za one sa normalnim vidom, a jedina razlika je u tome što kada slijepo lice baci strelicu, ono zvučnim signalom dobija podatak koji broj je pogodilo i koliko poena je ostalo do nule.

On je podsjetio da je gradska organizacija slijepih i slabovidih kroz radionice u okviru projekta dobila pet volontera, od kojih dvoje đece.

“Naš cilj je bio da uključimo što više djece, da već od malih nogu imaju naviku druženja sa slijepim licima, što su sa radošću prihvatili”, istakao je Mijatović.

Projekat “Strelicama do svjetlosti i radosti” organizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 koji finansira EU, a sprovodi UNDP uz podršku grada Istočno Sarajevo.

Gradsko udruženje slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo trenutno ima 172 člana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana