Islamizovani nasljednici veličaju one koji su porobili Tvrtkovu Bosnu

SRNA
Islamizovani nasljednici veličaju one koji su porobili Tvrtkovu Bosnu

MARTIN BROD : Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je danas da je kralj Tvrtko Prvi Kotromanić bio hrišćanski vladar hrišćanske Bosne, a da njegovi islamizovani nasljednici uz povike "Alaku ekber" veličaju one koji su porobili Tvrtkovu Bosnu.

"Da ustane kralj Tvrtko, ne bi vjerovao da njegovi islamizovani nasljednici, ti isti koji mu spomenik podigoše, često uz povike `Alahu ekber` veličaju one koji su porobili Tvrtkovu Bosnu, uništavajući njenu hrišćansku suštinu i ćiriličku baštinu", rekao je vladika Sergije.

Sigurno je, kaže vladika, da kralj Tvrtko ne bi poznao zemlju Bosnu, koju je svima ostavio, jer ona danas izgleda sasvim drugačija od one koju je neumorno gradio.

Prema njegovim riječima, niko ne može poreći da je kralj Tvrtko Kotromanić bio hrišćanski vladar hrišćanske Bosne, te da su njegov potpis i povelje bili ispisani ćiriličkim slovima, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Vladika je napomenuo da u istoriji nema povratnih procesa, ono što se dogodilo ne može se izmijeniti, ali naknadnim tumačenjem može se sakriti istina, što se događa ovih dana događa u vezi sa kraljem Tvrtkom, najznačajnijim vladarom u prošlosti srednjovjekovne države Bosne, oko čijeg se imena danas otimaju njegovi nasljednici.

Vladika kaže da se spomeničkom kulturom oživljava sjećanje na one koji su to zaslužili svojim djelima, ali istovremeno treba da obaveže ljude da baštine ono što su im u amanet ostavili oni kojima podižu spomenike.

"Vjerovatno se nećemo saglasiti o narodnosti kralja Tvrtka, ali niko ne može poreći da je on bio hrišćanski vladar hrišćanske Bosne, te da su njegov potpis i povelje bile ispisane ćiriličkim slovima. To su istine koje ne poriču ni najveći falsifikatori naše prošlosti", rekao je vladika Sergije.

Episkop Sergije ukazao je da se ćirilica u jednom dijelu BiH smatra neprijateljskim pismom, te upitao šta bi rekao kralj Tvrtko da vidi današnju Bosnu, gdje se u jednoj njenoj polovini ćirilica smatra gotovo neprijateljskim pismom?

"Ličnost Tvrtka Prvog Kotromanića treba da nas ujedini, a ne da nas podijeljene još više razjedinjuje. Da nas ujedini istinom, a ne falsifikatima i proizvoljnim tumačenjima", rekao je episkop Sergije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana