Institut u Sremskoj Kamenici dobio iks-nož

Srna
Institut u Sremskoj Kamenici dobio iks-nož

SREMSKA KAMENICA - U okviru Instituta za onkološke bolesti u Sremskoj Kamenici danas je počela instalacija iks-noža, savremenog medicinskog aparata koji zračenjem uništava tačno odabrana područja tumora i metastaza, uz maksimalnu preciznost i minimalno oštećenje zdravog tkiva.

Iks-nož je smješten u novootvorenom zdravstvenom objektu „Kamenica tri sa PET centrom” i prvi je takve vrste u Vojvodini.

„Prvi put zdravstveni sistem Vojvodine dobio je najsavremeniji medicinski aparat, iks-nož, koji će obezbediti najsavremenije uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od onkoloških oboljenja”, rekao je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, poslije obilaska novootvorenog objekta.

On je dodao da su zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade u planiranom roku završeni radovi na izgradnji ovog objekta.

“U Sremskoj Kamenici smo demonstrirali zajedništvo i sa zaposlenima koji rade sa pacijentima obolelih od najtežih bolesti. Oni su i u uslovima virusa korona uspeli da održe rad Instituta, a danas smo zajednički dočekali iks- nož, novi standard za Vojvodinu. U narednih desetak dana očekujem i dolazak novog PET skenera”, zaključio je Mirović.

„Kamenica tri sa PET centrom” je objekat površine 2.500 metara kvadratnih u kome je u toku instaliranje medicinske opreme čiju je nabavku pomogla Vlada Srbije. Vrijednost radova na objektu iznosi više od 975,3 miliona dinara (oko 8,3 miliona evra).

U Vojvodini godišnje od tumora oboli oko 11.000 ljudi, a oko 6.000 njih izgubi život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana