Inspektori traže cigarete iz Kosova

D. K.
Inspektori traže cigarete iz Kosova

Banjaluka - Zdravstveni inspektori RS preduzeće sve mjere iz svoje nadležnosti povodom informacije da se na tržištu Srpske u prodaji mogu pronaći cigarete u čiji kvalitet i porijeklo se sumnja, a na kojima se nalaze akcizne markice Kosova.

Rekla je ovo "Glasu Srpske" portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

- Inspektori će da provjere ko je dobavljač cigareta i zabraniti njihov promet, a o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim mjerama biće obaviještena Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a ukoliko se posumnja da je riječ o krijumčarenju i nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova RS - istakla je Makivićeva.

Iz Inspektorata dodaju da je pravilnikom o označavanju pakovanja duvanskih proizvoda, čiju primjenu kontroliše zdravstvena inspekcija, utvrđen način označavanja zdravstvenih upozorenja na duvanskim proizvodima, na prednjoj, bočnoj i zadnjoj strani pakovanja.

Propisan je sadržaj upozorenja, površina koju upozorenja moraju zauzimati, tip slova, širina crnog okvira, a upozorenja moraju biti na jezicima u službenoj upotrebi u Srpskoj.

Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić dostavio je nadležnim gradskim i opštinskim inspektorima obavještenje o potrebi pojačanog nadzora kako bi se utvrdilo da li ovih cigareta ima u prometu.

"Glas Srpske" objavio je danas da se cigarete na kojima su akcizne markice samoproglašene Republike Kosovo, a koje su najvjerovatnije švercovane i sumnjivog kvaliteta mogu kupiti na pojedinim trafikama u Srpskoj.

Ove cigarete se prodaju po novim cijenama cigareta na tržištu BiH, ali uvoznik nije nijedna firma ni distrubuter iz BiH, već "N.T.P. Trokadero" iz Prištine. Na sebi imaju naljepnice o štetnosti pušenja koje su napisane na albanskom, ali i na srpskom jeziku, i to latiničnim pismom.

Kazne

Kazne za promet nepravilno deklarisanih cigareta propisane su Zakonom o zabrani prodaje i upotrebe duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina.

- Kazne za pravno lice od 5.000 do 15.000 maraka, odgovorno lice od 1.000 do 5.000 KM, preduzetnika od 1.500 KM do 3.000 KM, te  fizičko lice u iznosu od 300 maraka -kažu u Inspektoratu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana