Inkubatori i heroji neba ulijevaju nadu

 Milijana Latinović
Inkubatori i heroji neba ulijevaju nadu

BANjALUKA - Prilikom transporta novorođenčeta iz jedne u drugu bolnicu svaki minut je odlučujući, što najbolje znaju oni čija beba odmah po rođenju mora na dalek put, a uz podršku Helikopterskog servisa RS ni kilometri nisu prepreka.

Emocije koje u tim trenucima obuzmu roditelje ne zaboravljaju se ni godinama kasnije. To je na svojoj koži osjetila i Ljiljana Šegrt, pedijatar u bolnici u Trebinju, koja je prije 13 godina na svijet donijela Emiliju.

- Bila je to visokorizična trudnoća, znala sam da će porod biti prijevremeni i bebi je trebao transport. Pomislite samo koliko smo daleko od Banjaluke, Podgorice, od svega. Još nije bilo uslova za prevoz helikopterom. Imali smo transportni inkubator, koji je i tada bio star nekoliko godina, zahvaljujući doktorici Ljiljani Buha koja je organizovala službu neonatologije - ispričala je Šegrtova za “Glas Srpske”.

Neizvjesnost i briga su u tim trenucima neizbježni.

- Porodila sam se carskim rezom, bebu nisam ni vidjela, otišla je sat ili dva nakon rođenja. Moja Emilija je danas zdrava djevojčica, a pitanje je šta bi bilo da odmah po rođenju nismo imali transportni inkubator i da nije dobila potrebnu njegu - rekla je Šegrtova koja je nakon toga specijalizirala pedijatriju.

Inkubator koji ima trebinjska bolnica je dotrajao, a novi koji će, nadaju se, biti obezbijeđen u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” uliće novu nadu svim budućim roditeljima.

Načelnica pedijatrije s neonatologijom u Bolnici Trebinje Ljiljana Buha ističe za “Glas” da godišnje imaju desetak transporta gdje je neophodan inkubator.

- Oprema se mora zanavljati jer svako dijete mora da dobije najbolju zaštitu. S druge strane, rijetko se dešavaju dva transporta odjednom, ali može i to da se dogodi. Svaki transport osim helikopterom, za nas je nemoguća misija jer smo veoma daleko. To su dramatični trenuci i nije nimalo lako. U dugogodišnjoj karijeri ne znam šta mi je bilo teže, saopštiti roditeljima da beba mora u transport ili zbrinjavanje takve bebe - istakla je Buha, naglasivši dobru saradnju sa Helikopterskim servisom RS.

U tim trenucima nije lako ni herojima neba, kako su od milja prozvani piloti i njihove kolege, a direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić kaže da su u protekle dvije godine imali dvadesetak neonatalnih transporta. Jedan takav let, sudbonosan za bebu u dobi od tek četrdesetak dana u letačku knjižicu upisali su prije nekoliko dana.

- Poziv iz Foče, beba ne može da diše, mora u Banjaluku, vrijeme toliko loše da nismo mogli da sletimo u Foču već malo prije, pa su nam tu dovezli bebu vozilom hitne pomoći. Bila je drama, ali je prošlo kako treba - rekao je Kusturić za “Glas”, naglasivši da će nabavka savremenih transportnih inkubatora i njima olakšati posao. Prevoz tek rođenih beba za njega i njegove kolege je najemotivniji dio posla.

- I kada pričam o tome sav se naježim. Svi smo mi profesionalci u svom poslu, ali je veoma teško zadržati emocije. Dajemo sve od sebe, jer svaki minut je odlučujući - poručio je Kusturić.

Akcija

Ovogodišnja akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” je 13. po redu, a donatorsko veče pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika biće održano 26. decembra u Administrativnom centru Vlade. Na inicijativu Udruženja pedijatara RS, misija akcije je kupovina transportnih inkubatora za sva porodilišta u Srpskoj jer je samo lani transportovano 111 vitalno ugrožene novorođenčadi iz deset rodilišta, najčešće prema UKC-u, ali i prema ustanovama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana