Inkubator za male borce znači život

 Milijana Latinović
Inkubator za male borce znači život

BANjALUKA - Od najveće radosti nakon što prvi put poljubite svoje čedo, do straha i neizvjesnosti jer ono mora na operaciju u Beograd prošlo je svega par sati, pregršt najsnažnijih emocija i ogromna želja samo da stigne na vrijeme i bezbjedno. Samo da stigne...

Tim riječima priču za “Glas Srpske” počinje Dijana Vasilić Nikolovski, koja je u septembru ove godine u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS na svijet donijela bliznakinje Milu i Emu. Ogromnu radost, jer je njena do tada tročlana porodica iz Banjaluke postala bogatija za dvije princeze, zamijenila je briga i neizvjesnost.

- Operacija na koju je Ema morala na neki način bila je rutinska, ali je ključno bilo da ona bezbjedno stigne u Beograd i da njeno stanje bude stabilno. Bio je to veliki šok za nas, kako će tek rođena beba na put. Rečenica ljekara iz Beograda: “Uradićemo sve, samo da beba stigne stabilna” i danas mi odzvanja u mislima - priča ova hrabra majka, pozdravivši akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja će ove godine okupiti plemenite ljude da bi svaka bolnica u Srpskoj dobila savremeni transportni inkubator.

Ljekari su u UKC-u njenoj kćerkici pružili sve što su imali i mogli.

- Na svojoj koži smo osjetili šta znači transport tek rođenog djeteta i koliko je važno da svaka bolnica ima savremene transportne inkubatore, jer oni za te male borce jednostavno znače život - istakla je Dijana zahvalivši ljekarima i medicinskom osoblju na svemu.

Spoznaja da je beba od prvog trenutka u najboljim uslovima, naglašava, roditeljima uliva nadu. Ema je vozilom Hitne pomoći u pratnji ljekarskog tima otišla za Beograd. Za njom je otišao i tata.

- Nakon dvadesetak dana kada je prebačena sa intenzivne njege javili su mi da i ja mogu da dođem, da je hranim, uzmem u naručje. Ostale smo tu još deset dana, a potom smo se vratile kući - ispričala je Dijana. Veselu djevojčicu koja svakim danom raste i napreduje sve više, ljubavlju, osim oca i majke, obasipaju i njeni sestra i 13 godina stariji brat.

Pedijatar iz UKC-a Miroslav Gajić pozdravio je ovogodišnju akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, naglasivši da je u najtežim trenucima adekvatan transport od vitalnog značaja.

- Transport je prva i najteža lekcija u neonatologiji. Porodilišta u manjim bolnicama koja nemaju uslove intenzivne njege gotovo svakodnevno nama upućuju teško bolesnu djecu i prijevremeno rođene bebe, a i sami smo često u situaciji da dalje šaljemo bebe u Beograd. Da bi sve prošlo kako treba neophodan je savremeni transportni inkubator, a UKC ima takav jedan - kazao je Gajić.

Pojašnjava da ljekar određuje vrstu transporta u odnosu na težinu kliničke slike pacijenta te da on može biti kopneni ili vazdušni, ukoliko je u pitanju urgencija.

- Čitavu deceniju sam bio u transportu. Uz opremu najvažniji je dobro obučen kadar. Možda jedan od najtežih poslova u medicini. Ljekar i sestra su u transportu sami i sve je na njima, svaka odluka, terapija, da li izvesti transport do kraja, da li prekinuti... ogroman pritisak i velika odgovornost - kazao je Gajić.

Gledajući to maleno stvorenje u inkubatoru koje se bori za svaki dah, priča Gajić, jedina misao u glavi ljekara je da se stigne na odredište.

- Samo razmišljate o pacijentu, gledate monitor da li je sve u redu - kazao je Gajić, s ponosom ističući da su svi njegovi transporti bili uspješni.

Za deset godina bio je saborac mnogim djevojčicama i dječacima koji su tek stigli na ovaj svijet, neke od njih imao je priliku da vidi i kasnije.

- Roditelji me prepoznaju i upoznaju s tim malim borcima. Vjerujte da sam i srećan i ponosan, jer jedina želja je da uspijemo i spasimo svako dijete - istakao je Gajić.

Donatorsko veče

Ovogodišnja akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” je 13. po redu, a donatorsko veče pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika biće održano 26. decembra u Administrativnom centru Vlade. Na inicijativu Udruženja pedijatara RS misija akcije je kupovina transportnih inkubatora za sva porodilišta u Srpskoj, jer je samo lani transportovano 111 vitalno ugrožene novorođenčadi iz deset rodilišta, najčešće prema UKC-u, ali i prema ustanovama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana