Informacije o nestaloj djeci biće objavljivane i na bankomatima

GS
Informacije o nestaloj djeci biće objavljivane i na bankomatima

BANjALUKA - Narodni poslanici glasaće za uspostavljanje sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica “Pronađi me” (Amber alert) u Republici Srpskoj, a kojim je, između ostalog, predviđeno da informacije budu emitovane i na ekranima na bankomatima.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja će biti održana u srijedu, 22. maja naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, u koji će biti uvršteno nekoliko novih članova, a koji se odnose na “Amber alert”.

-Ako je prijavljen nestanak maloljetnog lica, Ministarstvo može, nakon procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijestiti javnost o nestanku maloljetnog lica tako što će javno objaviti informacije koje mogu biti od značaja za njegov pronalazak -  predviđa jedan od članova, pišu „Nezavisne“.

Ovaj sistem će, kako se dodaje, biti koristan mehanizam postupanja u slučajevima nestanka djece i omogućiće policiji da u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio-emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima i slično.

Takođe, kako se dodaje, sistem bi kod građana dodatno razvio osjećaj sigurnosti i učvrstio povjerenje građana u policiju, te pružio osjećaj korisnosti zajednici, kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana