In memoriam Tomi Lučiću: Čika Tomine velike ljubavi

Slobodan Pešević
In memoriam Tomi Lučiću: Čika Tomine velike ljubavi

Početkom ove sedmice Banjalučani su se oprostili od Tome Lučića (93), istaknutog pedagoga i uglednog sugrađanina koji nas je napustio poslije kraće bolesti.

 Ovaj omaž njemu posvećen ne mogu početi bez poveznice sa još dvije istaknute ličnosti koje je pisac ovih redova poznavao i - uvažavao. To su Miloš Milinović, nekadašnji novinar i urednik “Glasa”, koji je preminuo prije pet godina i prim. dr Milutin Vučkovac, ugledni ginekolog koji je sahranjen uoči pandemije korone prije dvije godine.

Odgovor na pitanje šta ih povezuje leži u dvije činjenice: kao dječaci proveli su svoje djetinjstvo u ustaškim logorima zloglasne NDH, a nakon školovanja vratili dug društvu “sa kamatom”. Ali svu trojicu karakteriše činjenica da su bili uzorni roditelji, da su svako svoj radni vijek “odradili” odgovorno i sa puno ljubavi.

Čika Tomo je svim svojim bićem bio vezan za obrazovanje i izvođenje generacija mladih ljudi na pravi put. Na tom zadatku imao je veliko razumijevanje supruge Rade, učiteljice koju takođe pamte njene brojne generacije koje je osnovama života učila upravo nezaboravna učiteljica. Tomo i Rada su više decenija živjeli u skladnom braku uz međusobno uvažavanje i razumijevanje. Te srećne dane uljepšali su sin i kćerka, a kasnije unuka Nevena. Tomu je teško pogodio rastanak sa Radom prije više od tri decenije, ali je utjehu našao u uspješnim nasljednicima. Oni svjedoče da je posebnu radost u njegovom dugom i sadržajnom životu unio, prvo, praunuk Jakša, a onda i praunuka Katarina. Tomina dokolica bilo je pčelarstvo, kojim se u svojom Šušnjarima bavio sa posebnom strašću. Njegovi produkti - prirodni med - zaslužili su samo riječi pohvale. Još dosta toga mogao bih napisati o životu i djelu Tome Lučića, ali poznavajući ga kao tihog i skromnog čovjeka, on bi mi rekao: “Malo si pretjerao!”.

Čika Tomo je sahranjen u porodičnu grobnicu zajedno sa voljenom suprugom Radom, koja ga je napustila davne 1991. godine.

Gornje redove posvećujem, prije svega, čika Tominim “pilićima” - praunucima. Kada odrastu i stasaju da ih podsjeti na pradjeda. S ponosom.

I punim pravom!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana