Imovina kompanije “Dušanić” još čeka kupca

Danijela Bajić
Imovina kompanije “Dušanić” još čeka kupca

BANjALUKA - Licitacija za prodaju benzinske pumpe sa prodajnim prostorom i građevinskim zemljištem u Modriči, koja je dio imovine prnjavorske kompanije “Dušanić” u stečaju, ponovo je propala, jer je svih pet prijavljenih kandidata neposredno pred aukciju odustalo od kupovine.

Potvrdila je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica kompanije “Dušanić” Nataša Kosić i podsjetila da se radilo o trećoj licitaciji, koja je bila zakazana u petak. Kada je riječ o imovini kompanije “Dušanić” u Modriči, prva licitacija održana je u decembru prošle godine, a druga polovinom ove godine.

Na prodaju su bili zemljište i objekti koji se nalaze uz magistralni put Modriča - Šamac, na oko dva kilometra od centra Modriče, a radi se o tri parcele, prva površine od 7.494 kvadrata gdje se nalazi i pumpa kapaciteta 80.000 litara sa prodajnim objektom.

Druga parcela je površine 8.433 kvadratna metra, a treća 10.603 kvadrata. Prema riječima Kosićeve, benzinska pumpa sa prodajnim prostorom je izdata na period do prodaje nekretnine.

- Imovina je u ponudi bila u paketu kao jedna cjelina, a početna cijena iznosila je 707.173 KM, što čini jednu trećinu procijenjene vrijednosti. Zainteresovani kandidati su bez objašnjenja odustali od kupovine - kazala je Kosićeva.

Dodala je da su se zainteresovani pojavili tek na ovoj posljednjoj licitaciji, ali su na kraju odustali, kako kaže, vjerovatno iz razloga da bi oborili cijenu.

- Pravilo je da se, nakon treće licitacije, ako se imovina ne proda, ponovo organizuje Skupština akcionara, koja će da odlučuje o daljem načinu prodaje - rekla je Kosićeva.

U međuvremenu će, kaže, pokušati da prodaju imovinu ove kompanije u Prijedoru.

- Riječ je o zemljištu na kojem se nalazi benzinska pumpa, prodajni prostor i skladište-hala sa dvorištem, sve ograđeno industrijskom ogradom. Ta pumpa nema dozvolu, koju ćemo pokušati nabaviti, jer od nje zavise licitacija i cijena - istakla je Kosićeva i dodala da licitaciju za ovaj dio imovine planiraju raspisati u novembru.

To će, naglasila je ona, biti druga licitacija, tako da će početna cijena biti polovina od procijenjene vrijednosti.

- Procijenjena vrijednost ovog dijela imovine je oko 1,9 miliona maraka - kazala je Kosićeva.

Prema njenim riječima, ostalo je još nešto imovine kompanije “Dušanić” o čijoj sudbini odlučuje sud. Sa čim raspolažu znaće tek kada se, kaže, završe ti sudski postupci.

Ona je podsjetila da je prijedlog za stečaj preduzeća u vlasništvu porodice prnjavorskog biznismena Petra Dušanića podnesen još polovinom 2018. godine te da je odluka o otvaranju stečaja donesena tek lani.

Vrijednost imovine kompanije “Dušanić” u stečaju procijenjena je na četiri miliona maraka, dok ukupna prijavljena potraživanja iznose 14 miliona KM. Takođe, postoji i imovina u vidu akcija u drugim privrednim društvima, ali riječ je o nešto manjim iznosima.

Povjerioci

Najveći povjerilac je, prema riječima Nataše Kosić, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja potražuje milion maraka. Razlučni povjerioci su UIO, Poreska uprava RS i Rafinerija ulja Modriča. Kada je riječ o radnicima, ona je istakla da su prijavljeni samo supružnici Mira i Petar Dušanić, odnosno vlasnici pomenutog preduzeća, koji imaju potraživanja za plate što im je priznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana