Ilindanske svečanosti u Turjaku i Lamincima

Milan Vujić
Ilindanske svečanosti u Turjaku i Lamincima

GRADIŠKA - U Turjaku su sinoć održane 19. „Ilindanske svečanosti“, na kojima je nastupilo deset pjevačkih grupa sa područja Gradiške, Prijedora, Banjaluke, Kozarske Dubice i Kostajnice i KUD „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca.

Manifestaciju organizuju mjesna zajednica i pjevačka grupa „Sinovi Kozare“. Član pjevačke grupe „Sinovi Kozare“ Mirko Čupić rekao je da se ojkača na Ilindan uvijek pjevala u Turjaku i da žele da očuvaju tu tradiciju, kako i svoju izvornu pjesmu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da Ilindanske svečanosti u Turjaku promovišu tradiciju i kulturu ovog mjesta, Potkozarja, Gradiške i Republike Srpske, te da Gradska uprava finansijski i na svaki drugi način podržava organizovanje ovakvih manifestacija.

-Naša obaveza je da pomognemo našem narodu da sačuva svoju tradiciju i kulturu, da pokažemo svijetu i našim mladim generacijama da smo narod sa bogatom kulturnom baštinom - rekao je Adžić

. Hram Svetog proroka Ilije u Turjaku i Lamincima proslaviće danas krsnu slavu Ilindan, a povodom slave svake godine se organizuje i tradicionalni ilindanski zbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana