I prva pomoć ima rok trajanja

Jana Kezić
I prva pomoć ima rok trajanja

BANjALUKA - Auto-moto savez (AMS) Republike Srpske i Crveni krst RS pozivaju vozače da provjere važenje prve pomoći u svojim autima, te da medicinski materijal kojem je istekao rok trajanja poklone AMS-u i na taj način pomognu u praktičnim vježbama osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila.

Preventivna aktivnost “Provjeri, ne bacaj, donesi u AMD” trajaće do 31. marta, a AMS RS će sav poklonjeni medicinski materijal predati CKRS koji će ga iskoristiti pri realizaciji časova prve pomoći.

Stručnjak na polju preventive u saobraćaju Auto-moto saveza RS Jelica Lubura kazala je za “Glas Srpske” da se ideja za realizaciju ove dvoznačne akcije rodila po uzoru na sličnu aktivnost auto-moto saveza Slovenije.

- Želimo da podsjetimo sve vozače da sanitetski materijali koji se nalaze u kutijama prve pomoći imaju rok trajanja, te da podstaknemo građane širom RS da pregledaju ispravnost proizvoda u svojim kutijama - rekla je Lubura. Dodala je da će se vozači na taj način uvjeriti u neispravnost materijala koje će zamijeniti s onima koji imaju važeći rok.

-  Kako nevažeći materijal vozači ne bi bacali, molimo ih da ih donesu u prostorije najbližeg auto-moto društva u mjestu stanovanja, a mi ćemo to dalje rasporediti u Crveni krst RS u kojem postoji potreba za njima, kako bi se organizovali kursevi prve pomoći - kazala je Lubura.

Iz Crvenog krsta RS su poručili da osim toga što je posjedovanje ove opreme zakonski obavezno, vozači moraju biti svjesniji da im upravo taj materijal omogućava pružanje prve pomoći u najtežim momentima.

- Vozači nažalost mahom zanemare značaj opreme prve pomoći sve dok se ne ukaže potreba da moraju pružiti prvu pomoć - rekao je saradnik Crvenog krsta RS Miljan Klačar.

Objasnio je da volonteri Crvenog krsta zajedno s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS prilikom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, obično kontrolišu kutije prve pomoći.

- Volonteri su tokom tih akcija nailazili na kutije prve pomoći kojima je rok istekao prije deset godina ili 15, pa čak i 20 godina. Sva roba pa tako i sanitetska ima svoj rok i moramo biti svjesni ako ukažemo prvu pomoć a da nije ispravan materijal, može doći do ozbiljnijih komplikacija - rekao je Klačar.

Dodao je da se na ovu akciju koja je na snazi od 1. februara, ljudi rado odazivaju ali da nemaju tačne podatke koliko je do sada prikupljeno materijala, jer se akcija sprovodi na teritoriji cijele Srpske. 

Kako su naveli iz Auto-moto saveza RS sadržaj kutije prve pomoći za motorna vozila trebalo bi da sadrži zavoje različitih dimenzija, kaliko zavoj, aluplast za opekotine, sterilne komprese od gaze, sterilne komprese i flastere. Osim toga, potrebno je imati i samoljepljivu traku, trougla maramu, igle sigurnosnice, makaze sa zaobljenim vrhom, jednokratne rukavice, polivinilske rukavice, poliestersku foliju metaliziranu, zaštitnu foliju za davanje vještačkog disanja, te specifikaciju sadržaja kutije i podsjetnik o pružanju prve pomoći.

Nagrada

Po završetku ove aktivnosti, Auto-moto savez Srpske sa po jednim članskim paketom AMS RS “Ekstra” nagradiće 20 vozača koji su u jedno od 48 auto-moto društava donijeli kutiju prve pomoći.

Svi vozači prilikom predaje trebalo bi da ostave podatke radniku AMD kako bi učestvovali u nagradnom izvlačenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana