I nadzorne kamere pišu kazne za bahatu vožnju

Danijela Bajić
I nadzorne kamere pišu kazne za bahatu vožnju

BANjALUKA - Prolazak na crveno svjetlo, nasilnička vožnja, preticanje kolone vozila, nepropuštanje pješaka, nekorišćenje pojasa, nepoštovanje znaka “stop”, škripa guma, te dizanje motora na zadnji točak samo su neki od prekršaja koje od sada registruju i nadzorne kamere u Banjaluci, a ova nova mjera će, tvrde stručnjaci, povećati bezbjednost saobraćaja.

Tako već od početka mjeseca kazne mogu da očekuju i vozači koji su tokom vožnje pričali putem telefona ili drugom učesniku u saobraćaju oduzeli pravo prvenstva prolaza, a sve zbog velikog broja prekršaja koji su evidentirani u proteklom periodu.

Policijski službenik i inspektor za bezbjednost saobraćaja u  Policijskoj upravi Banjaluka Tihomir Tadić istakao je da su na 101 lokaciji u gradu postavljene 332 nadzorne kamere, od kojih je 48 sa ANPR sistemom za detekciju registarskih tablica.

- Video-zapisi koje posjeduje Ministarstvo unutrašnjih poslova RS umnogome olakšavaju posao policajcima. Veoma se često koriste u pronalasku učesnika saobraćajne nesreće koji se udalje sa lica mjesta, kao i pronalasku učesnika u remećenju javnog reda i mira, izvršilaca krivičnih djela i slično - kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, stanje bezbjednosti saobraćaja na području Banjaluke nije na zadovoljavajućem nivou.

- U proteklom mjesecu imali smo šest samostalnih akcija kontrole saobraćaja. Samo se u tom periodu na području grada dogodilo 329 saobraćajnih nesreća u kojima je jedno lice poginulo, pet je teže povrijeđeno, a 51 je zadobilo lakše tjelesne povrede - rekao je  Tadić.

Dodao je da će zbog toga prioritet pri obradi prekršaja biti najteži prekršaji iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kao što su prolazak na crveno svjetlo, nasilnička vožnja, preticanje kolone vozila, nepropuštanje pješaka i ostali prekršaji koji budu uočeni.

Rukovodilac Odsjeka za koordinaciju, planiranje i statistike u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milan Ilić rekao je za “Glas Srpske” da je ova mjera za svaku pohvalu, jer će sigurno uvesti red na ulicama Banjaluke, gdje je koncentrisan i najveći broj vozila, a samim tim ima i više potencijalnih opasnih situacija.

 - Siguran sam da će stanje bezbjednosti saobraćaja, kada je u pitanju ova mjera, podići na značajno viši nivo. Mi, nažalost, moramo biti svjesni da, i pored preventivnih aktivnosti, koje rade ova agencija, MUP i ostali subjekti, represivne mjere kod nas daju bolje rezultate - istakao je Ilić.

Benefiti preventivnih mjera koje se sprovode u školama, prema njegovim riječima, biće vidljivi tek za nekoliko godina, kada ta djeca dođu u fazu polaganja vozačkog ispita.

Pomak

Milan Ilić kaže da je na području cijele Republike Srpske za prvih šest mjeseci zabilježen manji broj poginulih lica, što znači da je u kombinaciji preventivnih i represivnih mjera napravljen određen pomak.

- Svima je najbitnije da se smanji broj poginulih lica na putevima Srpske - rekao je Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana