Hurtić: Zajednički cilj - omogućiti ženama život bez nasilja

Srna
Foto: Avaz

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je da je zajednički cilj da se ženama i đevojčicama omogući život bez nasilja, jednak pristup ekonomskim resursima i zdravstvenim uslugama, kao i rodno pravedne klimatske akcije.

”Opredijeljeni smo da uskladimo zakone i politike sa međunarodnim standardima, unaprijedimo programe i poboljšamo usluge u oblastima sprečavanja i zaštite od nasilja, pristupa ekonomskim resursima, zdravstvene zaštite i zaštite životne sredine”, istakao je Hurtić u Sarajevu na događaju u okviru globalne inicijative organizacije UN žene “Generacija za ravnopravnost”.

On je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu jedan od odgovornih aktera ove međunarodne inicijative u okviru Akcione koalicije protiv rodno zasnovanog nasilja, čiji je cilj suzbijanje i prevencija svih oblika nasilja nad ženama, saopšteno je iz organizacije UN žene.

Predstavnik organizacije UN žene Džo En Bišop rekla je da će, prema podacima ove organizacije, biti potrebno više od 300 godina i 360 milijardi dolara da se zatvori jaz rodne ravnopravnosti.

“Ne postoji bolje vrijeme nego sada da iskoristimo dosadašnji napredak, ispunimo preuzete obaveze i nastavimo sa kreiranjem politika, zagovaranjem i finansijskim ulaganjem u rodnu ravnopravnost”, istakla je Bišopova.

Alpska skijašica Elvedina Muzaferija rekla je da kao kćerka, sestra, supruga i vrhunski sportista, osjeća odgovornost da pruži punu podršku i da svoj doprinos kampanji “Generacija za ravnopravnost”.

“Svaka od ovih uloga osvijestila me je o tome koliko je važno živjeti u svijetu u kojem smo svi ravnopravni i koliko je teško suočavati se sa ravnopravnošću”, istakla je ona.

Tokom završnog dijela programa dođeljena su priznanja za 23 odgovorna aktera koji su se obavezali na sprovođenje aktivnosti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana