Humanost teče venama Latinčića iz Gradiške: Tri generacije daruju kapi života

Milan Vujić
Foto: M.V.

GRADIŠKA - Decenijama poklanjajući dragocjenu tečnost Latinčići iz Gradiške njeguju nesvakidašnju tradiciju darivanja krvi, koja se u ovoj porodici proteže već kroz tri generacije, počevši od djeda Slobodana, preko oca Zorana, do sadašnjeg nosioca ove plemenite misije Đorđa.

Slobodan Latinčić, koji broji 73 godine života, počeo je svoj humanitarni rad darivanjem krvi još prije četiri decenije. 

Sa 40 donacija on je postavio temelje poklanjanja dragocjene tečnosti. Njegov sin Zoran nastavio je očevim stopama i do sada je dao krv 48 puta, čime je potvrdio svoju posvećenost humanosti i podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Nova generacija nosioca ove tradicije je dvadesetpetogodišnji Đorđe, koji sa istim entuzijazmom i posvećenošću preuzima štafetu humanosti od svojih prethodnika.

- Dobrovoljno darivanje krvi je jedan od najhumanijih i najljepših postupaka - započinje priču Đorđe, koji je sa prvim darivanjem dragocjene tečnosti počeo sa 18 godina, čim je stekao pravo na to.

Kao mladi davalac Đorđe je brzo shvatio duboku važnost ovog čina i nije planirao da odustane. Ono što ga je navelo da prvi put daruje krv je želja da na taj način pomogne sugrađanima kojima je pomoć bila neophodna.

- Humanost i porodična tradicija su glavni motivi za darivanje krvi. Osjećaj kada znate da ćete ovim malim činom spasiti nekome život je zaista neopisiv. To je nešto što se ne može kupiti novcem - kazao je ovaj mladi humanista.
Đorđe ističe da su mu humanost i porodična tradicija glavni motivi za nastavak ovog nesebičnog čina. 

- Moj djed je darovao krv 40 puta, sve dok su mu godine to dozvoljavale. Otac je dragocjenu tečnost poklonio 48 puta i još to redovno čini - ponosno ističe Đorđe.

Do sada je Đorđe darovao krv 12 puta i planira da nastavi dalje, prenoseći vrijednosti svoje porodice na buduće generacije.

- Iskreno i od srca bih preporučio svim zdravim ljudima koji mogu da bar dva puta godišnje daruju dragocjenu tečnost koja život znači - kazao je mladi humanista, priželjkujući da se ova tradicije nikad ne ugasi.

Uz podršku svoje porodice Đorđe Latinčić nastavlja da bude primjer nesebičnosti i dobročinstva, nadajući se da će svojim djelom inspirisati i druge da učine isto.

Aktivi

Đorđe Latinčić pohvalio je mnogobrojne aktive dobrovoljnih davalaca krvi u Gradišci, koji često organizuju akcije darivanja dragocjene tečnosti, a kojima se uvijek rado pridruži.

- Naše malo nekome znači mnogo - kazao je Đorđe Latinčić pozivajući sve koji to mogu da se odazovu akcijama darivanja krvi i time pruže nadu i život onima kojima je to najpotrebnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana