Humanitarna akcija: Banjalučanka Jelena šansu za izlječenje ima u Turskoj

Glas Srpske
Humanitarna akcija: Banjalučanka Jelena šansu za izlječenje ima u Turskoj

Godinama unazad Jelena Karajica, porijeklom iz Banjaluke koja trenutno živi u Kanadi, bori se sa opakom Kronovom bolešću zbog čijih je posljedica prinuđena da se podvrgne hitnoj transplantaciji bubrega.

Premda već neko vrijeme živi u zemlji koja slovi za jednu od onih koje imaju odličan zdravstveni sistem, zbog veoma teškog zdravstvenog stanja i dugih lista čekanja, Jelenini ljekari su procijenili da ona više nema vremena za čekanje i da se pod hitno mora pronaći alternativa.

Šansu za goli život pronašla je u Turskoj u kojoj može hitno da dobije novi bubreg, ali pošto nema članova porodice koji bi joj mogli pomoći finansijski, u pomoć su skočile prijateljice iz Banjaluke, koje su pokrenule akciju za njen spas. 

Aleksandra Deura, kćerka poznatog banjalučkog ginekologa ispričala nam je da je Jelenino stanje teško i da se bori sa bolešću već sedam godina. 
Za transplantaciju bubrega potrebno joj je 175.000 evra, plus troškovi puta i oporavka, a da bi se došlo do tog iznosa, pokrenuta je akcija skupljanja novca preko platforme gofundme.com na linku koji se nalazi OVDJE.

"Jelena je trenutno na dijalizi i to je održava u životu, ali je iscrpljuje istovremeno. Transplantacijom bi potreba za dijalizom prestala, a ona bi mogla da se posveti oporavku. Ljekari su objasnili da joj nije ostalo puno vremena ako se ne nađe novac da ode na transplantaciju", kaže Aleksandra. 

Jelenu u Kanadi obilazi medicinska sestra koja joj pomaže oko svakodnevnih potreba. Kronova bolest joj je narušila opšte zdravlje što je dovelo do novih komplikacija poput ciroze jetre, problema sa krvnim pritiskom, anemije, totalnog gubitka mišićne mase kao i nemogućnosti kretanja i obavljanja osnovnih potreba. 

Od februara ove godine, Jelena se suočila i sa hroničnim oboljenjem bubrega i par puta sedmično odlazi na dijalizu. Zbog sveukupnog zdravstvenog stanja, njen život je sada ugrožen i zahtjeva hitno reagovanje. 

"Mogućnost da se spasi naša Jelena jeste transplantacija bubrega. Metoda hitne transplantacije bubrega je trenutno moguća u Turskoj ali zaista mnogo košta i Jelena nije u mogućnosti da to sama finansira. Upravo zbog toga ja vas molim ukoliko ste u mogućnosti da učestvujete da skupimo bar dio sredstava kako bi je spasili. Svako zaslužuje šansu za život. Čak i mali iznosi pomažu da stignemo do cilja. Vremena nema puno ali ja vjerujem da ćemo uspjeti", kaže Aleksandra i dodaje da će sav skupljeni iznos biti proslijeđen direktno Jeleni u svrhu liječenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana