Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Ključu potrebna pomoć za uređenje porte

Srna
Foto: Hram Vaznesenja Gospodnjeg

KLJUČ - Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Ključu, koji datira iz 1880. godine i bio je sjedište Bihaćko-petrovačke eparhije tokom proteklog rata, potrebna je pomoć za uređenje porte.

Crkva je posvećena Vaznesenju Gospodnjem i kao većina hramova u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj od istorijskog je značaja.

Paroh ključki Nemanja Rosić rekao je Srni da je crkva bila sjedište episkopa u vrijeme posljednjeg rata do izbjeglištva.

“Prva crkva osnovana je 1880. godine i osveštao je mitropolit dabrobosanski Sava Kosanović 27. jula 1883. godine”, dodao je Rosić.

On je naveo da je prva crkva razrušena najvjerovatnije udarom groma, a izgradnja nove je počela u periodu od 1928. do 1934. kada je završena i osveštana.

“Najpoznatiji sveštenik je bio Mile Popadić koji je ostavio mnoštvo tekstova iz kojih danas saznajemo mnogo toga o našim svetinjama i životu naroda”, dodao je Rosić.

On je rekao da je u planu da grob sveštenika Popadića bude prenesen u portu kada se završe radovi na uređenju porte hrama za koji treba pomoć dobrih ljudi.

“Ograda je u katastrofalnom stanju. Mnoštvo pasa lutalica se okuplja oko crkve i raznosi smeće, što ne priliči svetinji. Za sada nam je pomogao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić da krenemo sa radovima, a da bi sve završili treba nam još dosta novca”, naveo je paroh Rosić.

On je rekao da će nakon skoro 90 godina početi izgradnja nove ograde oko crkve u Ključu i uređenje porte i pozvao sve ljude dobrog srca da učestvuju u tome.

Svi koji mogu i žele da pomognu svoj prilog mogu uplatiti na žiro-račun Crkvene opštine Ključ: 571-060-00000335-04.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana