Hoće li biti miholjskog ljeta?

RT Balkan
Hoće li biti miholjskog ljeta?

Septembar je iznenadio velikim temperaturnim oscilacijama – od vrelog ljeta do skoro zimskih dana. U nekim krajevima pao je i snijeg.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da ga to nije iznenadilo i da je normalno da poslije dvomjesečne suše dođe preokret.

Objašnjava da su takve vremenske prilike oduvijek kod nas i da naša klima to podrazumijeva.

"Onda je odstupanje kada nema takvih promjena, kao što je bilo u julu i avgustu, kada je monotona situacija", dodaje Todorović.

Todorović kaže da se u oktobru ne nazire neki duži period stabilnog i sunčanog vremena, sa natprosječnim temperaturama, koje je poznato kao miholjsko ljeto.

U većem dijelu ovog mjeseca, očekuje meteorolog, biće smjena po dva, tri dana sunčanog i toplijeg sa tri, četiri dana svježeg i oblačnog vremena.

"U drugoj polovini oktobra biće jutarnjih mrazeva i u nižim predijelima, a u novembru počinje češća pojave košave", dodaje.

Možda, napominje, negdje između 8. i 12. oktobra bude četiri, pet dana suvog i sunčanog vremena.

"Normalno je da u drugoj polovini oktobra bude jutarnjih mrazeva, ponegdje i u nižim predijelima, ne samo u brdsko-planinskim. U novembru počinje i češća pojave košave", dodaje Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana