Hirotonisan episkop jegarski Nektarije

Srna
Hirotonisan episkop jegarski Nektarije

BEOGRAD - U Hramu Svetog Save u Beogradu danas je hirotonisan episkop jegarski Nektarije, vikar patrijarha srpskog.

Episkop Nektarije hirotonisan je na Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Patrijarh Porfirije rekao je u besjedi da je siguran da će episkopu Nektariju, poput apostola koji su na sve četiri strane svijeta propovijedali Hrista, njegovo iskustvo raznih kultura, omogućiti da prenese istinu o Hristu na način razumljiv onima kojima se obraća.

“Vi ste vladiko Nektarije sabirali iskustva sa svih strana sveta, rođeni ste u Sarajevu, ali ste se školovali i odrastali u Švedskoj, studirali u Rusiji, Grčkoj, obilazli mnoge zemlje Zapadne Evrope, naučili jezike i drugih naroda. Boravili ste i na Svetoj Gori”, podsjetio je patrijarh Porfirije.

Episkop Nektarije zahvalio je patrijarhu Porfiriju i episkopima SPC na povjerenju.

“Neizmjerno sam blagodaran Bogu koji mi očinskom ljubavlju Vaše svetosti i svetiteljskom saglasnošću braće arhijereja povjerava ovu najuzvišeniju službu pod svodom nebeskim”, naglasio je episkop Nektarije.

On je ukazao da je vrijeme u kojem se prihvata episkopske službe “obremenjeno na globalnom planu pandemijom bratomržnje, inficirano moćničkim upravljanjem krizama, planetarnim migracijama i krvožednim ratovima uz konstantnu prijetnju upotrebe nuklearnog naoružanja i hibridnih virusa, koji se na regionalnom, lokalnom i internom nivou reflektuju kroz javni progon svega što je predmet vjere, što je Hristovo, Svetosavsko i tradicionalno”.

Hirotoniji su prisustvovali predstavnici hrišćanskih crkava, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama u Vladi Srbije Vladimir Roganović i veliki broj vjernika.

Čin narečenja episkopa Nektarija obavljen je juče u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na redovnom zasjedanju održanom u Beogradu od 15. do 20. maja ove godine izabrao arhimandrita Nektarija /Samardžića/ za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkop jegarski.

Arhimandrit Nektarije rođen je 18. maja 1983. godine u Sarajevu. Bogosloviju Svetog Petra Dabrobosanskog završio je u Foči 2003. godine.

Nakon bogoslovije školovanje je nastavio na Moskovskoj duhovnoj akademiji u periodu od 2003. do 2006. godine, a postdiplomske studije na Teološkom fakultetu Kapodistrijskog univerziteta i Teološkom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu.

U čin jerođakona rukopoložen je 2007. godine. Odlikovan je dostojanstvom arhimandrita 21. jula 2013. godine u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana