Hidroelektrana “Dabar” gradi se planiranom dinamikom

Srna
Foto: Srna

BILEĆA - Radovi na izgradnji hidroelektrane “Dabar” teku planiranom dinamikom, u toku su radovi na brani “Pošćenje”, mašinskoj zgradi, nasipu Grebak, a očekuje se da bi do 2027. godine, kao što je ugovorom predviđeno, ova hidroelektrana trebalo da bude na mreži, izjavio je direktor hidroelektrane “Dabar” Danilo Ilić.

Ilić kaće da se pripremaju i ostali objekti, jer ugovor sačinjava osam objekata.

“Radovi teku planiranom dinamikom, pripremamo se za početak pripremnih betonskih radova na Grebku, izlivanje podložnog betona, priprema se injektiranje, a na brani Pošćenje su pripremni radovi za prve betonske radove”, rekao je Ilićnovinarima na lokaciji izgradnje mašinske zgrade u Bileći.

On je naveo da je angažovano oko 100 radnika kineske kompanije i 30 domaćih radnika, počeli su radovi na iskopu mašinske zgrade, a kad je riječ o izgradnji tunela Dabar, on je probijen i ostalo je još 90 metara da se on završi.

“Realni su rokovi, prema potpisanom ugovoru 2027. godine hidroelektrana Dabar biće na mreži, građevinski radovi su nepredvidivi, ali nadamo se da će to biti ispunjeno. Ovo je jedini projekat u Republici Srpskoj gđe je potpuno zatvorena finansijska konstrukcija. Hidroelektrana Dabar je obezbijedila sredstva od 15 odsto avansa, ostatak Eksim banka kreditira, a ovaj ugovor vrijedan je 224 miliona KM”, rekao je Ilić.

Direktor projekta Filip Jelaš /Integra inžinjering/ rekao je novinarima da se trenutno izvode zemljani radovi, iskop brane “Pošćenje” i zaštita kosina, završen je iskop nasipa Grebak, a danas bi trebalo da počnu betonski radovi, te da sve ide svojim redovnim tokom.

Mašinski inženjer u hidroelektrani “Dabar” Marko Perućica kaže da je iskop brane “Pošćenje” počeo u februaru, a vrši se iskop na lijevom i desnom boku brane, koja će predstavljati saobraćajnicu i povezivati lijevu i desnu obalu rijeke Zalomke.

“Brana pravi akumulaciju od 63 miliona kubika vode, zajedno sa još dva nasipa Vranjača i Grebak”, rekao je Perućica.

Rukovodilac nadzorne službe /Energoprojekt Beograd/ Srđan Vujadinović rekao je novinarima da je kineska kompanija “Gedžouba grup” /CGGC/ velika svjetska kompanija u oblasti brana i hidroelektrana.

“Na osnovu zvanične liste najviših objekata, brana u svijetu, od osam najviših oni su gradili četiri”, precizirao je Vujadinović.

Zamjenik generalnog direktora kineske kompanije CGGC izvođača radova Tang Đang Bing izjavio je da je na projektu angažovano 100 kineskih radnika, a u budućnosti će ih biti oko 180.

“U budućnosti ćemo koristiti više od 300 lokalnih radnika. Projekat je težak, teče uredno”, rekao je Bing.

Hidroelektrana “Dabar” je jedan od najvećih energetskih projekata u posljednjih 30-ak godina, ukupne vrijednosti 661 milion KM i instalisane snage 159 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana