Hercegovina u duhu tradicije obilježila Badnje veče

Miloš Vasiljević
Foto: GS

TREBINjE - Svečano je večeras bilo ispred svetih hramova u Hercegovini, gdje su se vjernici po starim običajima sabrali i nakon bogosluženja pristupili nalaganju badnjaka.

Ono što je svima zajedničko je svečarska atmosfera, jer u dobrom raspoloženju dočekuju najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Veliko je ovo veče za svako selo i mjesto, a ekipa "Glasa Srpske" prisustvovala je nalaganju badnjaka kod manastira Svetog Jovana Kroštanskog u bilećkom selu Korita.

- Ovo je praznik sabiranja, naše tradicije, dan kada širimo ljubav sa bližnjima, ali i praznik kada vjera u Boga postaje sve jača - kazao je jedan Korićanin.

Posebno emotivno bilo je danas u stradalničkom selu Privdorica, a u porti hrama Svetog Cara Lazara nalagani su badnjaci. Istorija kao učiteljica života pamti, da su baš na tom mjestu na Božić 1942. godine ustaše pobile sve žitelje toga mjesta, samo zato što su Srbi.

Humanitarac iz Gacka koji je učestvovao u  obnavljanju ove bogomolje Miroslav Vuković rekao je za "Glas Srpske" da je Pridvorica  mjesto golgote i strašnog zločina koji se desio našem narodu, te da je svake godine tu, sa vjernim narodom kako bi sačuvali tradiciju i nalaganjem badnjaka pokazala da je selo živo.

- Već šest godina nalažemo badnjake na ovom svetom mjestu, a svi znaju da 76 godina toga običaja nije bilo iz dobro poznatih razloga. Ipak, ovo je sada svetinja, mjesto sabornosti i duhovnog uzvišenja - rekao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana