Helikopteri Srpske i Srbije gase požare na području Bileće

Srna
Helikopteri Srpske i Srbije gase požare na području Bileće

BILEĆA - Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske i dva helikoptera MUP-a Srbije na području Bileće od jutros gase požare i sprečavaju dalje širenje požarišta na ovim područjima, rekao je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

-Odmah potom akcija se prenosi na Tjentište gdje nastavljamo sa gašenjem požara. Za sada uslovi za naš rad su dobri i, posmatrano iz vazdiha, situacija je danas mnogo bolja nego juče - rekao je Kusturić.

On je istakao da je prioriteni zadatak helikopterskih jedinica Republike Srpske i Srbije spasavanje ljudskih života i čuvanje imovine i domaćinstava stanovništa na požarima ugroženim područjima.

Kusturić je podsjetio da je jučerašnji angažman helikopterskih jedinica i vatrogasaca na terenu spasio cijelo selo na oštini Bileća, gdje su plamtila čak četiri požara.

Prema njegovim riječima, sa Republičkom upravom Civilne zaštite dogovoreno je da se gašenje požara vrši po prioritetu, tako da je sada na redu Nacionalni park "Sutjeska".

-Gdje god da se pojavi požar koji može da ugrozi ljudske živote i domaćinstva mi ćemo automatski prebacivati i angažovati sve naše raspoložive snage na konkretnim lokacijama, tako da naš narod ne treba da se brine za svoju bezbjednost dok god smo mi u funkciji - poručio je Kusturić.

To je, istakao je on, i naš zadatak i naš prioritet.

Prema njegovim riječima, najveći problem mogu predstavljati neki novi požari, ali i požari koji se javljaju usljed dogorijevanja panjeva, koji su prethodno bili ugašeni, ali je vatra rasplamsana zbog vjetra koji je dostizao brizinu do 60, 70, pa čak i do 80 kilometara na čas.

Kusturić je dodao da su helikopteri Srpske i Srbije bili u vazduh i po sedam časova i da su juče izbacili rekordnih 290 tona vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana