Helez i ekipa na vozila i putovanja skršili pet miliona KM!

Veljko Zeljković
Helez i ekipa na vozila i putovanja skršili pet miliona KM!

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH učinilo je tokom prošle godine niz nepravilnosti i propusta u svom radu, posebno u dijelu u vezi sa javnim nabavkama i korišćenjem službenih vozila.

Upozorili su na ovo iz Kancelarije za reviziju rada institucija BiH, koja je u svom nedavno objavljenom izvještaju - ministarstvu na čijem čelu se nalazi Zukan Helez - dala žuti karton, odnosno mišljenje s rezervom, zbog ovakvih i sličnih stvari.

Kada su pitanju javne nabavke revizori upozoravaju da Ministarstvo odbrane prilikom njihovog pokretanja nije sprovodilo prethodnu provjeru tržišta, preduzimalo odgovarajuće mjere da bi bio unaprijeđen sistem internih kontrola, ali ni tražilo garancije za uredno izvršenje ugovora. Ukazano je i na propuste prilikom kupovina po hitnom postupku. Prema mišljenju revizora sve ovo upućuje na neefikasnost u planiranju i sprovođenju postupaka javnih nabavki, ali i na to da odluke o izboru ponuđača vrlo često budu donošene u suprotnosti sa uslovima definisanim u tenderskoj dokumentaciji. To u prevodu znači da ugovore sa ovim ministarstvom nisu u pojedinim slučajevima dobijale firme koje bi ispunile sve postavljene uslove, već vjerovatno “prijateljske”.

Nažalost ovo nisu bili jedini minusi. Ministarstvo odbrane BiH sprovelo je tokom prošle godine otvoreni postupak javne nabavke šest vozila ukupne vrijednosti 384.615 maraka. Ono što je privuklo pažnju revizora jeste da je za sve lotove ponudu dostavio samo jedan ponuđač, navodeći da je i sama tenderska dokumentacijom bila čudno sastavljena. Na zahtjev revizora da im nadležni iz ovog ministarstva objasne tehničke specifikacije vozila koja se kupovana i po kojim kriterijumima - nije dobijen odgovor, ni bilo kakvo objašnjenje.

Revizori su naveli i da je nedopustivo da radno mjesto rukovodioca Jedinice interne revizije bude upražnjeno još od maja 2021. godine te da taj posao obavlja stručni savjetnik koga je imenovao ministar Helez.

Finansijska kontrola otkrila je i zloupotrebu službenih vozila, a na šta ukazuju sumnjivi putni nalozi koji nisu imali pečat potpisa pa ni podataka o stanju kilometraže prilikom točenja goriva, ali ni vremenu trajanja vožnje.

Kada su u pitanju izdaci za upotrebu službenih vozila, oni su tokom prošle godine iznosili 2,19 miliona maraka. Ovaj novac je utrošen na kupovinu goriva, usluge održavanja te registraciju i održavanje vozila. Koliko je tog novca legalno potrošeno - revizori nisu utvrdili.

Nekoliko miliončića je otišlo i na putne troškove, koji su tokom prošle godine iznosili 2.791.583 marke, od čega se 75 odsto odnosi na razna putešestvija po inostranstvu. Nije se štedjelo ni prilikom isplata ino-dnevnica - isplaćena su pomalo nevjerovatna 1,2 miliona maraka.

Kada bude podvučena crta, ministarstvo je na kupovinu vozila, putne troškove i dnevnice potrošilo više od 5,3 miliona maraka.

Ako se pogleda revizorski izvještaj za 2002. i uporedi s ovim za 2023. godinu, može se vidjeti da i pored svih preporuka nadležni iz Ministarstva odbrane nastavljaju po starom, iako je i ranije upozoreno na niz nepravilnosti koje se, između ostalog odnose i na proces javnih nabavki, korišćenje službenih vozila, izdatke za putne troškove.

Cikotić i zatvor

Ministarstvo odbrane BiH vrlo često je bilo pod lupom javnosti, ali i nadležnih istražnih i pravosudnih organa. Bivši ministara Selmo Cikotić je čak krajem prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana