Helenska kultura obogatila bi “Glasov” Sajam knjige

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Predstavljanje Grčke na 27. međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci značajno bi obogatilo ponudu najveće smotre pisane riječi u Republici Srpskoj i doprinijelo još jačoj saradnji bratskih naroda.

O mogućnostima učešća Grčke na tradicionalnom “Glasovom” Sajmu knjige, koji bi trebalo da se održi od 13. do 19. septembra, u srijedu su razgovarali generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović sa saradnicima, ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu i izvršni pomoćnik i tumač u ambasadi Grozdana Martić.

Papandreu je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i istakao da redovno čita “Glas”.

- Redovno čitam “Glas Srpske”, imam i aplikaciju na mobilnom telefonu, tako da čitam vijesti na vašem portalu i hvala što uvijek pratite naše aktivnosti i pišete o njima - istakao je Papandreu.

Pojasnio je da je Helenska fondacija za kulturu institucija zadužena za sve sajmove knjige kada je riječ o predstavljanju Grčke u inostranstvu.

- Potrebni su nam svi detalji o sajmu, koji su preduslovi za učešće, šta se nudi, kakve su tehničke i logističke procedure, cjenovnik i sve ono što je neophodno kako bismo mi to proslijedili u Helensku fondaciju za kulturu jer ambasada je samo posrednik - rekao je Papandreu.

Naglasio je da Grčka nikada do sada nije učestvovala na sajmu u Banjaluci i dodao da je to i za njih veoma važno.

- Iako je tek april, voljeli bismo da što prije dobijemo sve potrebne podatke kako bismo odmah počeli da radimo na tome. Ovo je pravo vrijeme da se pokrene ova procedura - istakao je ambasador, dodavši da stoji na raspolaganju “Glasu” za svu buduću saradnju.Dmitrašinović je zahvalio ambasadoru na posjeti, razumijevanju i podršci Republici Srpskoj prije svega i izrazio nadu da će Grčka ove godine biti na neki način zemlja partner “Glasovog” Sajma knjige.

- Bila bi nam velika čast i zadovoljstvo da Grčka učestvuje na našem sajmu i na neki način bude zemlja počasni gost. Uvijek su nam dragi gosti iz Grčke i uvjeren sam da je ovaj sastanak samo prvi korak ka još većoj i jačoj saradnji - istakao je Dmitrašinović.

Rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić rekla je da već ima zainteresovanih izdavača koji žele da svoju djelatnost predstave na 27. sajmu.

- Javljaju nam se čak i neki novi izdavači, a već nas kontaktiraju i oni koji su s nama sve ove godine. Zadovoljni smo jer smo prošle godine jedini u regionu održali sajam i nadam se da će ove godine sve biti u punom kapacitetu i kada je riječ o izlagačima i posjetiocima. Osim toga, imamo zainteresovane i izdavače iz Grčke, kojima je u interesu da svoja izdanja predstave u Srpskoj. Inače, u Srpskoj je otvoreno nekoliko grčkih kutaka, a sve radi što bolje prezentacije grčke kulture, a Sajam knjige je još jedna prilika za to - rekla je Ivićeva, dodavši da se uveliko zahuktavaju aktivnosti u vezi sa prijavama i organizacijom smotre pisane riječi koja će biti održana u Sportskoj dvorani “Borik”.

Diplomata i novinar

Dimitrios Papandreu je tokom sastanka u Upravi najstarijeg dnevnog lista na ovom prostoru istakao da mu je veliko zadovoljstvo da bude u društvu novinara.

- I sam sam prije nego što sam postao diplomata radio kao novinar - rekao je Papandreu i dodao da “Glas” krasi veoma visok nivo profesionalnosti, te da je pristup u izvještavanju dobro izbalansiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana