“HE na Vrbasu” duže od četiri decenije stabilan izvor snabdijevanja električnom energijom

Miloš Vasiljević
“HE na Vrbasu” duže od četiri decenije stabilan izvor snabdijevanja električnom energijom

MRKONjIĆ GRAD – “Hidroelektrane na Vrbasu” pune 42 godine stabilan su izvor snabdijevanja strujom, jer godišnje u prosjeku proizvedu 320 gigavat-časova električne energije, a osim ulaganja u očuvanje i zaštitu životne sredine, doprinose razvoju lokalnih zajednica i stanovništva koje egzistira u ovom kraju Srpske.

Njihova primarna djelatnost je proizvodnja električne energije i održavanje hidroenergetskih postrojenja, a u ovom zavisnom preduzeću u sklopu “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) svode račune u godini na izmaku, koja je, kako ocjenjuju, bila uspješna.

To potvrđuje i direktor “HE na Vrbasu” Goran Milanović, koji je istakao za “Glas Srpske” da je elektrana puštena u pogon 5. decembra 1981. godine te da tradicionalno obilježavaju ovaj datum, a tako je bilo i ove godine.

- Obilježili smo dan elektrane, 5. decembar i to 42. po redu. Iako nije godina jubileja, to je dobra prilika da vidimo šta smo uradili u 2023. godini i sa kakvim prijedlozima i idejama idemo dalje. Kada smo slavili 40 godina postojanja, bilo je svečano, a još veće slavlje biće za 50 godina, jer koračamo prema tome. “HE na Vrbasu” je u izuzetno dobrom stanju, najpouzdaniji smo proizvođač električne energije u Srpskoj, a to je vidljivo na osnovu statistike koju vodi matično preduzeće. Nemamo kvarova da nas izbacuju sa mreže - rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu trude se da naprave rezultate koji će biti bolji od prethodnih.

Milanović naglašava da su oni mala hidroelektrana, ali važan šaraf u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske”.

- Radimo na tri proizvodna pogona, veliki “Bočac” instalisane snage 110 megavata, “Bočac dva” snage deset megavata i kućna turbina 0,57 megavata. Od ovih segmenata zavisi naša elektrana. Broj radnika se mijenja, što je i prirodno, a trenutno imamo 157 radnika koji marljivim radom doprinose uspjesima “HE na Vrbasu” - rekao je Milanović.

Naglašava da se objekti dobro održavaju i da su u odličnom stanju, upravo zahvaljujući radnicima.

- Godišnji remont radi se uvijek na vrijeme, ne čekamo da se desi neki kvar nego to rješavamo i prije rokova. Značaj “HE na Vrbasu” je ogroman zato što smo jedini proizvođači električne energije u zapadnom dijelu Srpske, a proizvodimo oko pet odsto do ukupne proizvedene električne energije u Republici Srpskoj - kazao je Milanović.

Puno zavisi i od hidrologije, a ona im je ove godine išla na ruku, tvrdi Milanović. Iako se, kako kaže, posljednjih godina promijenila klima, prebrodili su sve poteškoće.

- Ova godina je bila izuzetno dobra, s obzirom na to da nemamo veliku akumulaciju, imamo sedmično izravnanje. Možemo primiti padavine od 50,7 miliona kubika, to je mala akumulacija, a u bivšoj Jugoslaviji bili smo vršna elektrana. Radimo nekad i kao protočna elektrana, ali često smo angažovani kada ispadne iz sistema neka termoelektrana, bilo da je riječ o “Ugljeviku” ili “Gacku” - kazao je Milanović.

U ovom preduzeću imaju velike planove u budućnosti. Potvrđuje to izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u “Hidroelektranama na Vrbasu” Velibor Jarić. Na ovoj poziciji je pune četiri godine, a u “HE na Vrbasu” zaposlen je više od 12 godina.

Kako kaže, bilo je puno uspona i padova, ali radni elan motiviše kako njega, tako i kolege pa u idućoj godini vjeruje u još pozitivnije rezultate.

 - Naredne godine planiramo da gradimo solarnu elektranu “Ada polje”. Tu već pripremamo dokumentaciju, dobili smo koncesioni ugovor koji je ove godine i potpisan sa Vladom Republike Srpske i spremamo se za realizaciju tog posla. To je čista energija, to je budućnost i sve aktuelnija tema, ne samo kod nas nego i u cijeloj Evropi - rekao je Jarić.

Kako kaže, osim logistike, stručnost i profesionalnost radnika je nešto po čemu su nadaleko prepoznatljivi.

 - Posao svakog radnika je specifičan na svoj način. Zaposleni u proizvodnji rade u smjenama, dakle sva 24 časa. Na poslovima održavanja je osmočasovno radno vrijeme, ali desi se kvar, tako da moramo biti u pripravnosti. U firmi vlada odličan odnos, osim profesionalnog, svi mi smo i prijatelji, budući da se dobro poznajemo - kazao je Jarić.

Prateći sve tehnologije i inovacije u “HE Vrbas” odlučili su da odu i korak dalje.

- Radimo na zelenom sertifikatu na velikoj hidroelektrani “Bočac”, proizvodimo energiju na čist način, ali nam je važan taj papir verifikovan za međunarodno tržište, a nadamo se da ćemo realizovati ovaj projekat u naredna dva mjeseca - rekao je Jarić.

Kako kažu naši sagovornici i u narednom periodu svi zaposleni u “HE Vrbas” radiće kvalitetno, uz modernizaciju postojećih hidroenergetskih postrojenja, pogonsku spremnost i pouzdanost u radu, a za cilj imaju proširenje proizvodnje i izgradnju novih proizvodnih objekata.

Radnici

Prema riječima Gorana Milanovića, uprava preduzeća čini sve da radnici budu zadovoljni.

- Ispunjavamo sve obaveze prema njima u skladu sa kolektivnim ugovorom. Radnici traže povećanje cijene rada, što je njihovo legitimno pravo, s obzirom na inflaciju. Nemamo problema sa odlivom radnika, a vjerujemo da će tako biti u periodu ispred nas - rekao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana