Harakopulos: Interparlamentarna skupština pravoslavlja želi mir i radost

Srna
Harakopulos: Interparlamentarna skupština pravoslavlja želi mir i radost

SARAJEVO- Interparlamentarna skupština pravoslavlja želi mir i radost, te sve najbolje, prije svega, pravoslavnoj braći koja žive u BiH, ali i svim narodima koji žive u ovoj zemlji, rekao je danas u Sarajevu generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maksimos Harakopulos.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom upriličio je danas u zgradi Mitropolije dabrobosanske prijem za delegaciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentarce Grčke i Kipra, kojoj je domaćin tokom posjete BiH delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Harakopulos je rekao novinarima da je tokom posjete Sarajevu delegacija jutros prisustvovala liturgiji u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji i da posjetom mitropolitu Hrizostomu želi pokazati živo učešće, prisustvo i interesovanje za pravoslavce koji žive u BiH.

-Želimo pokazati interesovanje za našu braću koja žive ovdje u BiH i koji su tokom vijekova bili, jesu i opstaju i da im pomognemo da u svakom smislu saznamo i spoznamo kako oni žive i sa kakvim problemima se suočavaju, te da budemo njihovi sagovornici i pomoćnici - naglasio je Harakopulos.

On je zahvalio mitropolitu Hrizostomu za topli doček i srdačan prijem u Mitropoliji i u pravoslavnim crkvama u Sarajevu za sve članove delegacije koje su u posjeti BiH.

-Nalazimo se u zvaničnoj posjeti BiH, odnosno, gradu Sarajevu kao međuparlamentarni predstavnici pravoslanih koji zvanično nastupaju na konferenciji koja se ovih dana održava u ovom gradu. Mi kao pravoslavni poslanici različitih parlamenata država u Evropi koji sačinjavamo ovo tijelo i koje učestvujemo u ovom radu trudimo se da na što bolji način predstvimo pravoslavne hrišćanske vrijednosti u svijetu -rekao je Harakopulos.

On je naglasio da je misija ovih parlamentaraca da pravoslavne hrišćanske vrijednosti podignu na viši nivo i da upute sve zainteresovane, kako u ono čime se bave parlamenti, tako i u probleme i iskušenja.

-Nastojimo da uputimo sve zainteresovane strane u sve ono čime se bavimo, probleme i iskušenja koja imamo, kao i hrišćanske pravoslavne vrijednosti koje nas čini dostojnim da predstavljamo ovu zajednicu da ravnopravno učestvujemo u svim tijelima u svijetu koja se bavi ovom problematikom -rekao je Harakopulos.

Prema njegovim riječima, delegacija je obavijestila mitropolita dabrobosanskog o namjerama da na jesen bude održana konferencija koja će biti prilika da se podrobnije i konkretnije upozna javnost sa svime čime se bavi Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je Harakopulusu i delegaciji za posjetu Mitropoliji i Sarajevu, izrazivši zadovoljstvo što je prvi put primio u posjetu delegaciju Interparlametarne skupštine pravoslavlja, odnosno, poslanike pravoslavnih zemalja svijeta.

-To je velika radost da su 1993. godine organizovali Skupštinu parlamentarnih pravoslavnih poslanika da mogu interparlamentarno da djeluju na ovim pricipima o kojima je govorio Harakopulus na vrijednostima pravoslavnog hrišćanstva u skupštinama - rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski je rekao da će se kao i do sada sa predstavnicima srpskog naroda u BiH boriti za mir i blagostanje naroda u BiH, istakavši da će sa pažnjom pratiti aktivnosti članova Iterparlametarne skupštine pravoslavlja.

Zahvalio je delegatu u Klubu srpskog naroda Domu naroda BiH Snježani Novaković Bursać za veliki doprinos komunikaciji sa delegacijom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Bursaćeva je zahvalila mitropolitu Hrizostomu za blagoslov i topli prijem prijatelja, parlamentaraca i pravoslavne braće koji dolaze iz Grčke i Kipra.

-Zahaljujući i ovoj posjeti Mitropoliji, sinoćnjoj posjeti Jahorini i u nastavku posjete Istočnom Sarajevu nadam se da će se oni osjećati kao kod svoje kuće, kao što smo se i mi osjećali u Grčkoj i na Kipru kada smo bili njihovi gosti - rekla je Bursaćeva.

Ona je ukazala da delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja koju u ime BiH predvodi, nastoji da pronađe i očuva svoje mjesto u pravoslavnom svijetu jer je identitet srpskog naroda zasnovan na pravoslavnoj tradiciji i vjeri.

-Tu smo jako bliski i zahvalni grčkom narodu s kojim nas povezuju mnogobrojne veze, a među njima je naša pravoslavna crkva najznačajniji element. U tom smislu nastojaćemo da našim angažmanom da doprinesemo da vrijednosti koje baštini Pravoslavna crkva, za koje smo duboko uvjereni da su univerzalne ljudske vrijednosti, postanu žive i budu ovaploćene koliko je moguće u svim aktivnostima društvenog i političkog života - dodala je ona.

Delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja danas neće biti u mogućnosti da posjeti Vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik"  u Sokocu, ali će posjetiti Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje će ih dočekati načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Prema protokolu posjete u popodnevnim časovima delegacija će imati radni ručak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, te obići Spomen-kapelu Svetog Dimitrija na Veljinama i lokaciju izgradnje budućeg hrama u Istočnom Novom Sarajevu.

U delegaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja su generalni sekretar Skupštine Maksimos Harakopulos, koji je i poslanik grčkog parlamenta, član Međunarodnog sekreterijata Interparlamentrane skupštine pravoslavlja Panikos Leonidu, koji je i poslanik Predstavničkog doma Kipra, te savjetnik u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Kosta Migdalis.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana