Gusle se ponovo čuju u Prebilovcima

GS
Gusle se ponovo čuju u Prebilovcima

ČAPLjINA- Zvuk gusala ponovo će se čuti 9. novembra u jednom od najstradalnijih sela u Drugom svjetskom ratu - Prebilovcima, zahvaljujući Udruženju "Gusle".

Biće ovo pravi praznik za poštovaoce najstarijeg srpskog instrumenta pa će guslarsko veče uveličati 100 godina od osnivanja  Doma kulture "Sveti kralj Milutin" u vaskrslim Prebilovcima.

U čast ovog velikog jubileja nastupiće najbolji guslari Maksim Vojvodić, Aleksandar Taušan, Srđan Avdalović,  Željko Vukčević, Nikola Jeknić, Nikola Krivokapić i Srđan Vukalović.

Veče će uveličati i etno pojac Maša Vojvodić i voditelj Rade Crnogorac.

"Neće to biti obično guslarsko veče niti je na običnom mjestu. U svetim Prebilovcima sve je sveto i osvećeno i naša pjesma je vaskršnji tropar koji će se do neba čuti i na nebu odjeknuti. Sto godina od osnivanja Doma kulture u Prebilovcima proslavićemo kako dolikuje - uz gusle i anđeoski glas Maše Vojvodić. Gusle su simbol našeg vaskrsa i nikad više neće nestati iz Prebilovaca", kazali su iz Udruženja "Gusle".

Koliko intresovanje već vlada za ovo posebno veče najbolje potvrđuje podatak da su iz Hrama Vaskrsenja Hristovog najavili da će guslarsko veče biće održano ispred doma kulture "Sveti Kralj Milutin" (ukoliko vremenske prilike dozvole).

"Počeli smo sa pripremama za veliki događaj koji je pred nama a ispred doma proširen je i parking", rekli su iz Hrama.

Gusle su neraskidiva veze srpske istorije, kulture, tradicije, običaja i identiteta, ali i podsjetnik da, neke događaje kao one iz Prebilovaca nikada ne smijemo zaboraviti, piše SeeSrpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana