Gumu koju ljeto potroši, zima naplati

Jana Kezić
Gumu koju ljeto potroši, zima naplati

BANjALUKA – Najčešći razlog zbog kojeg građani ljeti voze na zimskim gumama leži u ekonomskoj računici. Vozačima je cilj da uštede i da ne kupuju ljetnje gume i voze na zimskim pneumaticima, a posljedice toga su višestruke.

Kaže to za „Glas Srpske” vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović komantarišući to što su čak na polovini vozila pregledanih u okviru kampanje „Da li vozite tehnički ispravno vozilo - provjerite 2022”, bile  zimske gume.

Objasnio je da su zimske gume napravljene od mekšeg materijala, koji je prilagođen za niže temperature, te istakao da se brže troše kada se voze u ljetnim uslovima.

 - Samim tim onda imaju i kraći vijek trajanja. Osim toga, nešto je duži zaustavni put sa zimskom gumom u ljetnim uslovima, nego što je sa ljetnjom - kazao je Radović, dodajući da je prema nekim autorima, pri brzini od 100 kilometara na čas, duži zaustavi put za 16 metara kod zimske gume, koja se vozi u ljetnom periodu. Svjestan je, kako kaže, da ljetne gume koštaju, kao i njihova zamjena, ali ističe da iz bezbjednosnih razloga nije preporučeno da se koriste ljeti.

- Tako se guma brže potroši i kada dođe zima vozači ostaju bez adekvatnog pneumatika, što je najveći problem. Kada se sve sagleda, prave uštede nema - kazao je Radović.

Predstavnik Auto-moto saveza Srpske Predrag Likokur rekao je da su u kampanji, koja se završava danas, obavljani pregledi vozila na desetak kontrolnih tačaka.

- Fokus je bio na pneumaticima, amortizerima, svjetlosnoj signalizaciji, plinskoj instalaciji ako je vozilo posjeduje, kočionom ulju, punjenju akumulatora - rekao je Likokur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana