Gujonu uručena zahvalnica za podršku Odboru za pomoć Kosmetu

Srna
Gujonu uručena zahvalnica za podršku Odboru za pomoć Kosmetu

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uručio je danas u Beogradu Plaketu zahvalnicu ovog odbora direktoru Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Arnu Gujonu, zbog podrške koju ova uprava pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije dugi niz godina pruža Odboru.

Arlov je rekao da je u ime Odbora, humanitarne organizacije iz Republike Srpske, koja je već 15 godina posvećena pomoći Kosovu i Metohiji, došao da se zahvali Gujonu i Upravi, koja već dugi niz godina pomaže i veliki projekat Odbora „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

On je rekao novinarima u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, gdje je uručio Plaketu, da je u okviru ovog projekta u proteklih deset godina, više od 5.500 djece sa Kosova i Metohije boravilo kod svojih vršnjaka u Republici Srpskoj, po sedam dana, u 36 gradova i opština Republike Srpske.

-Tu su i prosvjetni radnici i djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja „Podrži me“, za koje smo izgradili dnevni centar. A ove godine prvi put su bila srpska djeca sa Banije i Gline - rekao je Arlov.

On je dodao da se Odbor jednom skromnom plaketom htio zahvaliti na velikoj podršci koja traje već gotovo sedam godina, a naročito Gujonu, sa čijim se dobrim djelima sretao po Kosovu i Metohije, i kojem je kao i njemu (Arlovu) zabranjen ulazak na Kosmet.

-Imamo taj problem, ali nemamo problem da pomažemo naš srpski narod - rekao je Arlov.

On je dodao da će zamoliti Gujona da, ako je Uprava u mogućnosti, pomogne Odboru u opremanju dnevnog centra „Podrži me - 9. januar“, koji je izgrađen i za šta je utrošeno više od 300.000 i u toku je opremanje.

Centar je namijenjen, podsjetio je Arlov, za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

-Iz Udruženja roditelja „Podrži me“, njih 165 ima koji bi ga koristili kao svoju drugu kuću. Centar ima 114 metara kvadratnih. Planiramo ove godine da ga otvorimo i da mu damo značaj za koji smo ga i izgradili - rekao je Arlov.

Gujon je rekao da mu je drago što je kao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu primio zahvalnicu, zbog podrške koju uprava dugi niz godina pruža banjalučkom Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji.

On je dodao da Odbor i Arlov rade izuzetan posao gotovo 15 godina, a to je, pored same humanitarne pomoći na Kosovu i Metohiji, povezivanje Srba sa Kosova i Metohije sa Srbima iz Republike Srpske.

-Sama činjenica da je više od 5.500 djece sa Kosova i Metohiji boravilo kod porodica u Republici Srpskoj je veoma impresivno. Na taj način se ljudi upoznaju, druže, steknu prijateljstvo - rekao je Gujon.

On je dodao da je uloga Uprave takođe da približi Srbe gdje god da žive u regionu, da osjete da pripadaju jednom narodu iako žive u različitim državama.

-To je bitno, tako da mi je drago što je Uprava prepoznala važnost Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji. Biće mi drago da direktno nastavimo da podržavamo takve projekte - rekao je Gujon.

Što se tiče pomoći u opremanju centra „Podrži me“, Gujon je rekao da će Uprava da pogleda sve projekte koje Arlov bude predstavio, pa će u zavisnosti od prioriteta Uprave i vrste projekata, komisija koja se bavi time odlučiti.

-Svi projekti koji su do sada predstavljeni, uvek su bili ozbiljni i ozbiljno smišljeni, tako da verujem da je i ovaj projekat takođe kvalitetan. Nama je bitno da pokažemo brigu države Srbije prema svom narodu u rasejanju i regionu kroz sufinansiranje projekata udruženja poput Odobra za pomoć Kosovu i Metohiji - rekao je Gujon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana