Gubi li novinarstvo bitku sa propagandom: Panel diskusija u organizaciji ATV-a

Jana Kezić
Panel diskusija „Mediji i propaganda“
Foto: D. Pozderović | Panel diskusija „Mediji i propaganda“

BANjALUKA - Mediji i propaganda su uvijek aktuelna i zanimljiva tema, pogotovo u ovoj godini koju je obilježio sukob u Ukrajini, a sve je jasnije da novinarstvo gubi u vječnoj bici sa propagandom, naglašeno je na panel diskusiji „Mediji i propaganda“, održanoj danas na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Panel je organizizovala Alternativna televizija (ATV), povodom jubileja ove medijske kuće - 25 godina rada.

Jedan od učesnika panela bio je i urednik emisije „Ćirilica” beogradske „Hepi“ TV Milomir Marić, koji je kazao da više ne zna da li je nešto istina ili nije.

-Sada kada vidimo neke svjetske medije koji su nam bili uzor, kao što je „Njujork tajms“, „Vašington post“, londonski „Tajms“ ili „Le Mond“ - oni izgledaju kao oglasna tabla u komunizmu. Kao da je komunizam pobijedio u zapadnoj Evropi- rekao je Marić, koji smatra da je propaganda pobijedila novinare.

-Mi smo postali obični PR-ovi - kazao je Marić.

Urednik u informativnom programu ATV-a Davor Stanković rekao je da su mediji i propaganda posebno zanimljiva tema u ovoj godini.

- Ova 2022. godina je na najplastičniji način ogolila i pokazala kako funkcioniše propaganda. To se najbolje vidi u pristupu zapadnih medija krizi u Ukrajini, jer ona dolazi iz zemalja koji se zaklinju u slobodu medija - kazao je Stanković.

Predsjednik Udruženja novinara RS i osnivač portala Frontal.rs Danijel Simić kaže da ne vidi neku razliku između medija i propagande.

- Prvi broj nekog časopisa je možda izašao, da se vidi da li to može i da li to radi, a svaki je sljedeći broj bio instrumentalizovan - rekao je Simić.

Objasnio je da kada se izvještava i kada se iz nekog razloga ne bavite stvarima kao drugi, da to već nije objektivno izvještavanje.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ napominje, da se, kada se duboko posmatra  istorija pojma propaganda, vidi se da je on duboko ubačen u sve oblike ubjeđivanja.

- Propagandu ne moramo posmatrati sam iz negativne perspektive. Njeni oblici  su se mijenjali kroz istoriju i postali društveno prihvatljivi – rekao je Vranješ.

Nemoguće je, kako kaže, da bilo koji medij napravi određene tekstove na neke teme, a da ne uključi  svoj stav, a samim tim to utiče na javnost.

-Savremene tehnologije su transformisale političke proces, kao i  tehnike političke prpagande ali i odnos prema ratu, danas rat više asocira na rijaliti program – zaključuje Vranješ.

Direktor BH Radija 1 Pejka Medić je na pitanje moderatora panela Marina Marinkovića, urednika emisije ATV-a „ 1na 1“ da kaže kakva su iskustva medija i propagande kroz iskustva u radu na BHR1 i uopšte televiziji istakla je je veoma teško opisati kako je to sve izgledalo.

- BHRT koja sebe u javnosti predstavlja kao javni servis svih građana i naroda daleko je od toga. Trenutno je od 900 zaposlenih svega 50 Srba iz Republike Srpske. Smatram da glavnu odgovornost snosi nemar srpskih predstavnika, koji su defilovali kroz Upravni odbor ove medijske kuće godinama – kazala je ona.

Naglasila je da „problemi u BHRT-u traju 20 godina i za sve te godine se okretala glava za sve što se dešavalo“.

Ona je rekla da bi trebalo pokrenuti priču o novoj reorganizaciji u kojoj će Srbi participirati kao drugi konstitutivni narodi u BiH i učestvovati u radu te kuće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana