Grujičić: Banja Guber najvažniji projkeat za oživljavanje opštine

SRNA
Grujičić: Banja Guber najvažniji projkeat za oživljavanje opštine

SREBRENICA - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je da je najvažniji projekat za oživljavanje ove lokalne zajednice i njen izlazak iz reda izrazito nerazvijenih opština pokretanje Banje Guber sa ljekovitom vodom. Grujičić je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica, povodom Dana opštine, izrazio uvjerenje u preporod ove lokalne zajednice, kao i u to da će Vlada Republike Srpske u cjelosti podržati i realizovati započetu aktivnost kada je riječ o banji.

On je najavio završetak izgradnje gradske garaže te početak izgradnje sportske dvorane sa bazenom u ovoj godini, kao i izgradnju fiskulturne sale u Potočarima. Grujičić je čestitao stanovnicima Srebrenice Dan opštine i zahvalio dobitnicima priznanja za doprinos razvoju i afirmaciji ove lokalne zajednice.

Posebnu zahvalnost Grujičić je izrazio dobrovoljnim davaocima krvi koji su juče, povodom Dana opštine, dali 33 doze krvi. Grujičić je podsjetio da su u prošloj godini realizovani brojni projekti izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva i da je obuhvaćeno ukupno oko 90 kilometara.

Kao značajan sadržaj Grujičić je naveo pokretanje rada skijališta na Bukovoj glavi te izgradnju nove hale za proširenje proizvodnje kontejnera u "Ekonomik grupi", kao i prijem 40 radnica na obuku za rad u proizvodnji konfekcije. On je posebno istakao značaj projekta navodnjavanja skelanskog područja sredstvima Vlade Republike Srpske.

Dan opštine Srebrenica obilježen je danas svečanom sjednicom Skupštine opštine, na kojoj su uručene opštinske nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima za razvoj i afirmaciju ove lokalne zajednice, te otvaranjem nove proizvodne hale. Na svečanoj sjednici pročitane su čestitke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su uz mnoge druge čestitali Dan opštine rukovodstvu i stanovnicima opštine Srebrenica.

Najveće opštinsko priznanje Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica uručeno je predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću za podršku ovoj opštini, njen ekonomski oporavak, iniciranje i realizaciju mnogih projekata.

Među ovim projektima posebno se ističu infrastrukturni, ali i započeti projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina na širem području Skelana čija je vrijednost 4,5 miliona KM, kao i pokretanje aktivnosti za rehabilitaciju i oživljavanje srebreničke Banje Guber. Višković je najavio značajnija ulaganja u oživljavanje rada banje.

Odlukom Skupštine opštine Plaketa sa srebrnim grbom uručena je predsjedniku Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću, a Plaketa sa bronzanim grbom "Elektro-Bijeljini". Okerić je rekao da je ovaj kanton prošle godine izdvojio tri miliona KM za povratak u Republiku Srpsku, istakao dobru saradnju Bošnjaka i Srba i najavio nastavak te podrške i u ovoj godini.

Nagrade su uručene i drugim dobitnicima opštinskih priznanja. Obilježavanju Dana opštine i svečanoj sjednici prisustvovao je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić.

Nakon prvih višestranačkih izbora i pada jugoslovenskog socijalizma u BiH, prekinuto je obilježavanje 11. marta kao Dana opštine Srebrenica, odnosno dana kada je ovo mjesto oslobođeno od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Od 1996. godine srebrenička srpska vlast kao Dan i slavu opštine proslavljala je Pokrov Presvete Bogorodice /14. oktobra/ jer je to slava i ovdašnje istoimene crkve. Uspostavljanjem dvoetničke vlasti 1999. godine, ponovo dolazi do prekida obilježavanja Dana opštine.

Saziv Skupštine opštine Srebrenica 2002. godine donosi odluku da se kao Dan opštine obilježava datum uspostavljanja Dejtonskog sporazuma.

Međutim, tadašnji odbornici su greškom ili neznanjem za mjesec pogriješili datum uspostavljanja Dejtonskog mira pa su, umjesto 21. novembra, u odluci naveli da je riječ o 21. decembru i tako se 12 godina obilježavao pogrešan datum kao Dan ove opštine.

Odbornici su u aprilu 2014. godine odlučili da otklone grešku, ponište raniju i donesu novu odluku kojom su Danom opštine Srebrenica ponovo proglasili prijeratni datum, 11. mart, koji se nakon 25 godina prekida, ponovo počeo obilježavati u ovom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana