Grubač: Biće nastavljena primjena kolektivnog ugovora

Srna
Foto: ERS

TREBINjE - Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove "Elektroprivrede Republike Srpske" Borislav Grubač izjavio je da je na današnjem sastanku Uprave matičnog preduzeća sa Odborom Sindikata radnika ERS-a jednoglasno postignuta saglasnost o potpisivanju sporazuma kojim je usaglašeno da će Kolektivni ugovor i sve njegove odredbe biti primjenjivani do jula iduće godine.

"Jednoglasno je između poslodavca i Sindikata postignuta saglasnost o potpisivanju sporazuma. Tim sporazumom Kolektivni ugovor i sve njegove odredbe koje su definisane aneksom jedan i aneksom dva nastavljaju da se primjenjuju najkasnije do jula 2024, odnosno, ukoliko se ranije uspostavi kolektivni ugovor, onda do tog datuma", rekao je Grubač novinarima.

On je naveo da su sporazumom definisali da će radne grupe kojima će u distributivnim preduzećima predsjedavati Dragan Čavić, a u proizvodnim Gordan Mišeljić, sa predstavnicima sindikalnih odbora koje Sindikalni odbor ERS-a delegira u narednom periodu, počevši od sutra, održavati intenzivne sastanke s ciljem analize odredaba Kolektivnog ugovora.

"Najbitniji cilj svih tih sastanaka biće povećanje cijene rada i uspostavljanje novog kolektivnog ugovora", rekao je Grubač.

On je naveo da su poslodavac i Sindikat saglasni da se u dobroj mjeri nastave pregovori u vezi sa cijenom rada za 2024. godinu u sistemu Mješovitog holdinga ERS-a.

"Ukoliko ove radne grupe dostave usaglašeni prijedlog do 31. januara 2024. godine, poslodavac će preduzeti razumne napore da usaglašenu cijenu rada uobziri u model obračuna plate, počevši od 1. januara iduće godine", rekao je Grubač.

On je dodao da radne grupe imaju rok od 60 dana od danas da dostave usaglašeni prijedlog upravi Matičnog preduzeća na osnovu čega će se pregovarati o narednim koracima.

"Na današnjem sastanku nije bilo zahvalno licitirati o bilo kakvoj cijeni rada koja treba da bude produkt pregovora i analiza u narednih 60 dana, nakon čega ćemo opet održati zajednički sastanak na nivou Odbora Sindikata ERS-a, koordinatora distributivne i proizvodne djelatnosti i informisaćemo javnost", rekao je Grubač.

U Trebinju je ranije danas potpisan sporazum između poslodavca i Odbora Sindikata ERS-a kojim je usaglašeno da se postojeći Kolektivni ugovor primjenjuje do uspostavljanja novog, a najkasnije do 10. jula naredne godine.

Predsjednik Odbora Sindikata ERS-a Koraljka Kovačević Markov izjavila je, nakon sastanka sa rukovodstvom ERS-a i protesta radnika ispred zgrade "Elektroprivrede" zbog stava da neće odustati od jedinstvenog Kolektivnog ugovora, da je sporazum između poslodavca i Odbora Sindikata potpisan na obostrano zadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana