Grbić o odlaganju novih pravila za ulazak EU: Prevoznici mogu da odahnu, ali...

Vedrana Kulaga Simić
Grbić o odlaganju novih pravila za ulazak EU: Prevoznici mogu da odahnu, ali...

BANjALUKA - Da je, kako je bilo najavljeno, novi sistem ulaska i izlaska (EES) u EU stupio na snagu u novembru, to bi domaćim prevoznicima zadalo veliku glavobolju, a imajući u vidu da je došlo do promjene i da ta pravila za sada neće zaživjeti, možemo da odahnemo, ali ne za stalno.

Izjavio je to za „Glas Srpske“ predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić nakon što je objelodanjeno da je Evropska komisija donijela odluku da odloži uvođenje sistema ulaska i izlaska (EES) na spoljnim granicama Evropske unije, koji je trebalo da počne da radi 10. novembra.

- Biće odloženo, ali niko nije rekao do kada. Na neki način smo odahnuli jer nećemo morati ići da tražimo dodatne papire, bukvalno kao vize da bi produžili boravak u EU ili ušli u Uniju. Tako da su ove najnovije informacije svakako odušak i dobre vijesti za prevoznike – rekao je Grbić.

Imao je i šta da poruči nadležnima u BiH.

- Ovo im je i prilika i obaveza da dodatno pritisnu zvanični Brisel da u periodu do primjene ovog sistema izlobiraju da domaći prevoznici u drumskom saobraćaju budu izuzeti iz pravila – zaključio je Grbić.

EES je predstavljen kao sistem ulaska/izlaska za registraciju državljana izvan EU koji putuju u svrhu kraćeg boravka svaki put kada pređu granicu bilo koje od zemalja članica.

Pod takozvanim kraćim boravkom podrazumjeva se onaj kraći od 90 dana unutar bilo kojeg perioda od 180 dana i tako će biti podešen EES, a upravo to bi, prema tvrdnjama upućenih, moglo da izazove probleme u organizaciji posla vozačima iz BiH te cijele regije koja je za sada izvan Unije.

Savjet ministara je, naime, krajem juna zadužio resore bezbjednosti i inostranih poslova da sa nadležnim tijelima EU preduzmu aktivnosti u cilju izuzimanja vozača iz BiH iz ograničenja boravka na teritoriju EU koje je, u suštini, i do sada važilo, ali se gledalo kroz prste.

Rješavanje ovog otvorenog pitanja je, poručeno je ranije iz Savjeta ministara, važno je za cijelu regiju, pa tako i za BiH koja oko 72 odsto robne razmjene ima s državama EU, uz zastupljenost međunarodnog drumskog prevoza sa više od 90 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana