Graonić: Sutra obilježavanje stradanja Srba u hrvatskom "Bljesku"

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- U Gradišci će sutra biti obilježeno 27 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji "Bljesak", u kojoj su poginula 263 lica srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila među kojima 43 žene i 12 djece, izjavio je pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić.

Graonić je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da su hrvatske snage 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom UN, te izvršile etničko čišćenje Srba sa ovog prostora koje je započela Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

"Hrvatska avijacija vršila je granatiranje izbjegličkih kolona i na prostoru Gradiške pri čemu je stradalo 14 lica od kojih 11 civila", naglasio je Graonić.

On je rekao da su hrvatske snage u ovoj akciji zarobile 1.400 pripadnika Srpske vojske Krajine, koji su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, od kojih su mnogi završili i bili mučeni u zloglasnoj splitskoj "Lori".

Graonić je podsjetio da je srpska imovina u zapadnoj Slavoniji spaljena, uništena i opljačkana, a Tužilaštvo Haškog tribunala nije podiglo optužnicu za ovaj zločin, niti je Savjet bezbjednosti UN kaznio Hrvatsku zbog agresije jer je zapadna Slavonija bila pod zaštitom UN i Unprofora.

On je naveo da program obilježavanja počinje u 10.30 časova služenjem parastosa kod novoizgrađenog spomenika strdalim Srbima u zapadnoj Slavoniji, u 10.45 časova je polaganje vijenaca i cvijeća, a u 11.00 časova obraćanje zvaničnika.

Graonić je rekao da će obilježavanju ovih događaja prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnika opština i gradova, Trećeg pješadijskog puka, Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije. Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana